Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Zrinjevcu zvuk zagrebačkih šansona, na Europskom trgu sportske igre za djecu

04.06.2023.

15:53

Autor: Radio Sljeme

Sportski program za djecu na Europskom trgu

Sportski program za djecu na Europskom trgu

Foto: Ivana Čutura / Radio Sljeme

Drugi dan manifestacije "Dani otvorenog grada" ponudio je još nekoliko zanimljivih kulturnih i sportskih događaja. Cilj je ulice i trgove grada pretvoriti u pozornicu na kojoj će umjetnici, građani i turisti zajedno s izvođačima podijeliti prostor imaginarnog gledališta, na način na koji dijele i prostor grada. 

Na Zrinjevcu su građani imali prilike uživati u zvucima zagrebačke šansone u izvedbi Ivane Starčević i Matije Antolića.


- Neki presjek od 20-ih pa do 60-ih godina, malo i u 70-te ulazimo, prošlog stoljeća. Građani u zlatnoj dobi stvarno prekrasno reagiraju, a meni je drago da i mlađa publika čuje te pjesme koje možda nemaju priliku čuti toliko često - rekla je pjevačica Ivana Starčević.


- Recimo, "Marijana", dobro znana, "Pjesma Zagrebu" od Zvonimira Krkljuša, koja je možda bila malo zapostavljena tijekom povijesti, predivna jedna pjesma, zapravo, o Zagrebu je opjevano užasno puno pjesama, Andrija Konc, "Zar ne znaš", neke pjesme iz kultnog filma "Tko pjeva, zlo ne misli", svašta se može čuti, "Kukavica"... - dodao je glazbenik Matija Antolić.


Uz njih, glumac Marko Petrić čitao je zanimljive anegdote iz prošlosti Zagreba i njegovih stanovnika. Oni današnji stanovnici pozorno su slušali i uživali, posebno starija generacija.


S druge strane središta grada, na Europskom trgu - sportske aktivnosti otvorene za djecu i slučajne prolaznike, u organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih. 


- Do ove ideje je došlo jer smo željeli svojoj djeci s oštećenjem sluha omogućiti sudjelovanje u redovnom sustavu sporta, naš moto je "Jednakost kroz sport", tako da se ne razlikuju od druge djece. Danas je sportska matineja, predvidjeli smo poligon za djecu, mogu sudjelovati sva djeca od najmlađe do starije dobi, tu je i badminton gdje će također svi sudjelovati - kazala je njihova trenerica Magdalena Kljajić.


Popodnevni i večernji dio programa izvedbama će obogatiti zagrebačka Škola za klasični balet na Cvjetnom trgu te skriveni izvođači u parku Tuškanac, koji će recitirati poeziju i slavne dramske tekstove Shakespearea, Čehova i Molliera.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.