Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalna i sveučilišna knjižnica proslavila svoj 411.rođendan!

22.02.2018.

15:07

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Svečano je obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Naime, na taj dan otisnuta je prva hrvatska knjiga, a jučer su održani i Dani otvorenih vrata za sve koji su se željeli pobliže upoznati s radom i bogatom zbirkom knjižnice.

Kao najveća i najstarija knjižnica u Hrvatskoj kao dio svoje bogate riznice čuva i prvu hrvatsku tiskanu knjigu. Riječ je o Misalu po zakonu rimskoga dvora iz 1483.godine koja je tiskana upravo na današnji dan, a koji su glavni projekti na kojima se radilo u protekloj godini istaknula je ravnateljica Tatijana Petrić. Razvijali smo projekt glagoljica.hr, a budući da mi posjedujemo najveći fond glede glagoljske baštine naša želja i namjera je bila skupiti ostale institucije koje posjeduju tu važnu građu, objasnila je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost nacionalne baštine, a dodala je i koliko resorno ministarstvo izdvaja za njezinu zaštitu. Značajni iskoraci u proračunu Ministarstva kulture, a sada smo na gotovo jedan posto državnog proračuna, jednim velikim dijelom odnose se upravo na alokacije koje se nalaze u okviru programa konkurentnosti i kohezije, potvrdila je Koržinek.

Bogata riznica knjižnice broji oko tri milijuna knjiga, a danas je proslavila svoj 411. rođendan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.