Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

19.01.2019.

14:04

Autor: Mia Majić

Ivan Buvinic/PIXSELL

Ivan Buvinic/PIXSELL

Foto: - / -

Obilježava se 12. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka maternice. Na Cvjetnom trgu tako je održana tradicionalna javnozdravstvena akcija gdje su se građani do 14 sati mogli više educirati o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza građani su imali priliku i razgovarati s liječnicima te tako saznati sve što ih zanima o liječenju raka vrata maternice. No, kako ističe predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, kod spomenute bolesti najvažniju ulogu igra upravo prevencija. Možemo je spriječiti cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa glavnog uzročnika raka vrata maternice, no kod nas je odaziv na cijepljenje sramotno nizak, a trebali bi se ugledati na zapadne zemlje u kojima je odaziv veći od osamdeset posto, naglasio je. 

S Eljugom se slaže i Daria Ivanjek koja je uspjela prebroditi ovu podmuklu bolest. Moj savjet je svim ženama i djevojkama da se svakako jednom godišnje odazovu na pregled, bez obzira imaju li simptome ili nemaju jer pet minuta koje odvojite može vam doslovno spasiti život, dodala je.

Na središnjem događaju bio je i resorni ministar Milan Kujundžić koji je ponovno upozorio na izuzetnu važnost prevencije. No, bez obzira na sveprisutna upozorenja i javnozdravstvene akcije kojima se ukazuje na važnost prevencije,prema posljednjim statističkim podacima u našoj zemlji je prošle godine od spomenute bolesti oboljelo 280 osoba, od čega ih je umrlo njih ukupno 109.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.