Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

22.09.2022.

13:01

Autor: Radio Sljeme

polaganje vijenaca

polaganje vijenaca

Foto: Davorin Visnjić / PIXSELL

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na zločin koji se dogodilo 22-oga rujna godine 1999-te tijekom brakorazvodne parnice. Tada je bivši policajac upucao suprugu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor je na početku sjednice minutom šutnje odao počast Gordani Oraškić, Hajri Prohić, Ljiljani Hvalec i svim drugim ženama žrtvama nasilja.


U sjećanje na tu tragediju predstavnici Grada položili su vijence i zapalili svijeće ispred Općinskog građanskog suda u našem gradu.


 Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić upozorila je da još uvijek ne postoji nacionalna strategija ravnopravnosti spolova, a zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec da grad ustrajno radi na promicanju borbe protiv nasilja te da se trebamo pitati, kao društvo, i kulturološki i institucionalno što više možemo napraviti u zaštiti žena od nasilja.


- Poseban je problem femicid, kojem često prethodi nasilje nad ženama i rodno motivirana ubojstva, a podaci pokazuju da je godinama stanje sve lošije, navela je Danijela Dolenec te naglasila da u gradu rade na podršci ženama žrtvama nasilja u obliku savjetovališta i skloništa, osnaživanja njihove ekonomske neovisnosti koja omogućava lakše i brže rješavanje tog problema.


- Zakonodavstvo i mjere moraju biti strože, ne vrijedi ako imate dobar zakon a nitko ga ne provodi, ustvrdila je Borić.


u Hrvatskoj ih je lani ubijeno 14 žena, ove godine već 12!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.