Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

21.02.2018.

12:06

Autor: Magdalena Pongrac

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Foto: - / -

Dan je ružičastih majica odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja! Kako bi upozorili na ovaj sve veći problem, predstavnici Grada i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska prošetali su centrom grada u ružičastim majicama s porukom „NIJE COOL BITI BULLY".

Javno zdravstvenu akciju «NIJE COOL BITI BULLY» započeo je Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih prošle subote s ciljem upozoravanja na problem vršnjačkog nasilja koji sve više pogađa mlade ljude. 

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, a rezultati istraživanja pokazuju da se oko 3/4 učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja. Verbalni oblik nasilja je znatno češći od fizičkog, no nikako zanemariv. Primjerice, oko 40 posto učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 posto učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč objasnio je koji je cilj ove javno-zdravstvene akcije. Želja nam je da kroz čitav niz akcija sve relevantne strukture, odgovorne ljude, javne osobe, pa i obitelji i školsku zajednicu obvežemo da značajnije govore o tom problemu, da se taj problem ne zataškava i da se iznese na svjetlo dana te da se traže adekvatna rješenja za to.

Nastavljamo aktivno i planiramo u ovoj školskoj godini, u suradnji sa srednjim školama Grada Zagreba, organizirati edukativne radionice na temu vršnjačkog nasilja. Želimo mladima pružiti korisne informacije – kome da se obrate za pomoć, kako da postupe ako primijete nasilno ponašanje u svojoj školi, na koji način mogu pomoći žrtvi i zašto nasilje nikad nije rješenje, istaknula je koordinatorica kampanje i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

I učenici su poslali poruku svojim vršnjacima. Nasilje sigurno nije rješenje i kad vidimo to nasilje trebamo ga spriječiti, a ne okrenuti glavu od toga, rekla je učenica Lidija iz trećeg C razreda.

Njezin školski kolega Luka istaknuo je da nasilje nije dobra stvar općenito u životu, ne samo u školama, pa ga je bolje spriječiti dok je još u početnoj fazi i, ako vidimo da netko nekoga maltretira, treba ga prijaviti!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.