Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalni je dan hitne medicinske službe

30.04.2016.

10:51

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove godine Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježava se u ozračju najavljene reforme. Najviše negativnih reakcija izazvala je mogućnost da nehitni pacijenti plaćaju 150 kuna ako odu na pregled na hitni prijam.

Središnje obilježavanje održat će se u Varaždinu, gdje će četiri varaždinska trga provoditi edukacijske programe kako bi građane informirali o djelokrugu rada HMS-a te ih upoznali s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu pomoći svojim bližnjima do dolaska tima HMS-a.

Uoči današnjega dana - ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i njezina zamjenica Ingrid Bošan - Kilibarda te glavni tehničar Damir Važanić posjetili su Nastavni zavod za hitnu medicinu našega Grada, kako bi zahvalili i pružili podršku djelatnicima Zavoda - koji svakodnevno brinu za zdravlje i živote Zagrepčana.

Zagrebačka hitna raspolaže s 43 vozila te broji 84 liječnika i 100 medicinskih sestara/tehničara koji su u 2015. godini zbrinuli više od 92 tisuće hitnih pacijenata. Ukupno, u izvanbolničkoj službi djelatnosti hitne medicine u Republici Hrvatskoj djeluje 747 liječnika, 1.508 medicinskih sestara i tehničara te 999 vozača koji su prošle godine zbrinuli 853.212 pacijenata.

Upravo zbog njihovog rada, uloge i značaja djelatnika HMS-a za očuvanje života hitnih pacijenata te doprinosa HMS-a funkcioniranju cjelokupne zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj, Sabor Republike Hrvatske donio je odluku o proglašenju zadnjeg dana travnja Nacionalnim danom HMS-a - navedeno je na stranicama Hrvatskoga zavoda za Hitnu medicinu - gdje je moguće naći i više informacija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.