Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nacionalni je Dan multiple skleroze

26.09.2016.

11:24

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sabor donio je prošle godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od MS-a 26. rujna. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”.

Multipla skleroza je bolest koja zahvaća osobe mlađe životne dobi, između 18. i 40. godine života. Bolest je to središnjeg živčanog sustava koja djeluje na mnoge funkcije ljudskog organizma; dolazi do smanjenja ili gubitaka funkcija kod oboljelih osoba što dovodi do razvoja određenog stupnja invaliditeta.

U povodu dananjega dana - Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorava da samo 20% osoba s tom bolešću ima pristup lijekovima koji modificiraju tijek bolesti i to zbog rigoroznih kriterija HZZO-a za pravo na odobravanje lijekova što znači da osobe trebaju čekati na lijek dvije godine nakon postavljanja dijagnoze i dva pogoršanja bolesti. Savez društava to smatra nedopustivim. Istaknula je to, gostujući u našemu programu izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Dijana Roginić.
 
Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.