Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nad Zagrebačkim holdingom pokrenuta ovrha od 25 milijuna kuna

11.10.2021.

14:23

Autor: Nikolina Devčić/Krešimir Vešnik

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebačkom holdingu prijeti ovrha od nekoliko desetaka milijuna kuna. Riječ je o potraživanjima privatnih tvrtki vezanih uz poslove odvoza otpada. Iako je se moglo čuti da će prisilnu naplatu duga pokrenuti i Ingra koja u zakupu drži sportsku dvoranu Arenu, ipak su odustali.

Potencijalnu "poplavu ovrha" pokrenula je tvrtka za zbrinjavanje otpada Reoma, koja je u petak poslala ovršnu dokumentaciju na adresu Čistoće. Razlog je, kako tvrde, to što im Holding nije platio 14 milijuna kuna za odvoz glomaznog otpada. U priopćenju ističu - Posebno želimo naglasiti da je trgovačko društvo REOMA GRUPA d.o.o., počevši od dana 21.06.2021. godine, poslalo veliki broj zamolbi (gotovo 50) Upravi društva ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o. radi dogovora o načinu i planu podmirenja predmetnih dospjelih obveza, međutim bezuspješno.

Na lošu komunikaciju s čelnim ljudima u Holdingu i Gradskoj upravi žale se i u tvrtki Ce-za-r Petra Pripuza iz C.I.O.S. grupacije. Ukupna potraživanja iznose više od 11 milijuna kuna, i danas je pokrenuta ovrha - Iz priopćenja bivšeg člana Uprave Zagrebačkog holdinga gospodina Ante Samodola proizlazi da za odgovore na naše dopise i ponude - očito nisu imali vremena, što je i razumljivo s obzirom da ih je „gradonačelnik svemira„ Dario Juričan, poznat po želji da postane Milan Bandić - gradonačelnik, vodio na sastanke kod uvažene saborske zastupnice Sandre Benčić.

Najveći iznos od oko 30 milijuna kuna Holding duguje Ingra grupi, odnosno povezanom društvu Lanište koja održava sportsku dvoranu Arenu. Oni su pak od pokretanja ovrhe odustali - Imamo puno razumijevanje za trenutnu financijsku situaciju i posljednja stvar koju želimo napraviti jest biti grobarom gradskog proračuna.

Reagirali su i iz Holdinga - Zagrebački holding d.o.o. komunicira sa svim dobavljačima, redovno posluje te podmiruje svoje obveze. Zbog naslijeđenih dugovanja, Zagrebački holding d.o.o je trenutačno u procesu refinanciranja i restrukturiranja, a sve u cilju dugoročne stabilizacije financijskog poslovanja.

Komentar stiže od predsjednika zagrebačke gradske skupštine i koalicijskog partnera platforme Možemo, SDP-ovog Joška Klisovića koji tvrdi da su računi za usluge - Treba napraviti raspodjelu prioriteta unutar proračuna: koje će se stvari odmah plaćati, koje će se plaćati s odgodom... To je nešto što očekujem da će se brzo napraviti. Ali da se računi moraju plaćati, to je sigurno.

Na sve ovo kritični su u gradskom HDZ-u. I dalje taže posebnu tematsku sjednicu o Holdingu - Bit će dobra prilika kako bismo mogli raspraviti čitavu problematiku Zagrebačkog holdinga; od toga koje su uloge i ovlasti nadzornog odbora i uprave pa i sve ove druge financijske situacije - rekao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Mislav Herman.  

Ministar financija Zdravko Marić o potencijalnoj pomoći države kaže - I dalje stojimo na raspolaganju gdje god i na koji god način možemo, ali u skladu sa zakonom, propisanim uvjetima i u skladu s istim principom i pristupom za sve.

Novinarka i kolumnistica Đurđica Klancir ovrhe vidi kao udruženi pritisak - Vidimo da poduzetnici iz Bandićeve garniture nesmiljeno pritišću i žele, ja bih rekla, i slomiti novu zagrebačku vlast- zaključila je Klancir.

U nastavku teksta možete pročitati priopćenja spomenutih tvrtki.

Galerija
C.I.O.S., Foto: -/-
INGRA, Foto: -/-ZAGREBAČKI HOLDING, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.