Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje proslave 300. obljetnice Zavjetnog hodočašća vjernika Zagreba

11.09.2023.

06:55

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Nadbiskup moli zagovor za vjernike

Nadbiskup moli zagovor za vjernike

Foto: TUZN / HRT Radio Sljeme

Deseci tisuća vjernika okupili su se jučer u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na središnjem misnom slavlju povodom 300. hodočašća Zagrebačke nadbiskupije, kojeg je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Vjernici su se u Mariji Bistrici okupili pod geslom "Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć' k tebi tri stotine ljet". Nadbiskup je u homiliji istaknuo važnost hodočašća, posebice obiteljskog hodočašća i važnost prenošenja vjere na djecu od najmlađe dobi.

Na početku homilije, govoreći o tristotoj obljetnici hodočašćenja vjernika grada Zagreba i okolice Majci Božjoj Bistričkoj, podsjetio je  kako o povijesni zapisi govore u prilog činjenici da su organizirana hodočašća u Mariju Bistricu počela i prije toga.


- "Ova su hodočašća započela vrlo jednostavno i spontano. Naime, u to je vrijeme gradu prijetila velika suša, a zbog suše nastala je i glad, što je onda potaknulo pobožni kler i gradske poglavare da se uteku zagovoru Blažene Djevice Marije. Željom naroda, gradskih poglavara i klera ovo je hodočašće preraslo u godišnji zavjet koji nije prekinut tri stotine godina. Iz navedenog iščitavamo da je naša vjera kontinuitet, kontinuitet ljubavi prema Bogu i živo je prenošena s koljena na koljeno, sve do današnjih dana. U tom prenošenju vjere hodočašće ima iznimno bitnu i odgojnu ulogu".


Istaknuo je uz ostalo, "Znamo da hodočašće nije turizam ni bijeg iz svakidašnjeg života u nešto neobično, zabavno, relaksirajuće, nego pothvat kojemu je cilj pripremiti srce da može primiti Božji dar. Hodočašće je putovanje s ciljem". Kutleša te dodao kako hodočašće formira ljude, izgrađuje ih i okuplja u ime Božje.


Hodočašće je povlašteno vrijeme i mjesto za susret s Bogom ali i najbolje iskorišteno vrijeme darovano obitelji, rekao je Kutleša te naglasio: "Danas obitelji, umjesto na nedjeljnu svetu Misu, hodočaste na razna mjesta jer nam srce ide onamo gdje nam je blago. U svakome danu pronalazimo vremena samo za ono što nam je bitno, a to opet nepogrešivo otkriva naše prioritete. Hodočašće, kao zajednički obiteljski pohod svetim mjestima nije izlet na kojima se divimo prirodnim bogatstvima, umjetnosti ni povijesti. Ovdje dovodimo svoje obitelji, svoje najmilije, svoju djecu, na mjesta gdje se božanska milost pokazuje posebnim sjajom i rađa obilnim plodovima obraćanja i svetosti među vjernicima". Poručio je kako je cilj hodočašća odgajati sve članove obitelji da se odreknu samih sebe kako bi u obitelji nastalo ozračje nježnosti, opraštanja, poštivanja, vjernosti i nesebičnog služenja, kao i da hodočašće uvijek uključuje napor "kao što i naš hod u vjeri iziskuje napor".


Zagrebački nadbiskup je dan ranije, u subotu, predvodio Službu svjetla na bistričkoj kalvariji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.