Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:32 / 18.03.2021.

Autor: Krešimir Vešnik

Nađi dijelio kacige građanima: "Godinu dana nakon potresa nema obnove"

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

"Gotovo godinu dana nakon potresa u našem gradu obnove još uvijek nema" upozorio je kandidat za gradonačelnika stranke FOKUS, Davor Nađi na Zrinjevcu. Problem je u Zakonu o obnovi koji, kaže, ima puno nedostataka, a kojeg su pak podržali HDZ, SDP i Možemo. Ponudio je i svoja rješenja.

"Nula zgrada je obnovljeno", istaknuo je kandidat za zamjenika gradonačelnika Davor Huić. Zbog toga su iz FOKUS-a građanima dijelili zaštitne kacige da bi zaštitili glave od, kako kažu, cigli koje padaju po ulicama. Huić prstom upire u Zakonu o obnovi - Primjedbe koje smo mi imali na Zakon je da je netransparentan, da nema fiskalnu procjenu, da ne rješava dugoročne probleme, da ne rješava one stvari zbog kojih je Zagreb stradao toliko u potresu, a to su pitanja vlasništva, pitanja zaštite spomenika, pitanja restauratora... 

Kandidat za gradonačelnika i saborski zastupnik, Davor Nađi, stoga, predlaže drugačije rješenje - Prijedlog se temelji na beskamatnim kreditima gdje bi odmah mogla krenuti obnova, s obzirom na to da bi ti krediti išli preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Ne bi se gledala kreditna sposobnost građana već bi se odmah pristupilo izvođenju radova. Kasnije bi se utvrđivalo, dok bi radovi trajali, tko je kreditno sposoban vraćati kredite ili tko je socijalni slučaj pa da mu dio ili cijeli iznos trebao oprostiti. 

Da je njegov prijedlog dobar, kaže Nađi, potvrdio je i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović koji je najavo da će, ako postane gradonačelnik, iz gradskog proračuna sufinancirati kamate na kredite građanima za obnovu - Stranka koja je na vlasti i koja je donosila Zakon time priznaje da su beskamatni krediti puno efikasniji i brži način obnove. Razlika je u tome što će po postojećem modelu građani biti na milost i nemilost komercijalnim bankama, a ne HBOR-u. S druge strane, čekat će hoće li im se država kasnije smilovati i vratiti novac ili ne - rekao je Nađi.

Razlika između našeg modela i onog postojećeg, zaključuju iz FOKUS-a, je u tome treba li građanima dati da preuzmu odgovornost i sami, uz potporu države krenu obnavljati ili da sjede doma i čekaju državu koja je, kako ističu. nesposobna, spora i korumpirana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.