Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nagrada Luka Ritz učenicima Luki Gnjidiću i Patriciji Marelji

02.10.2017.

11:11

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnici Gradske skupštine jednoglasno su donijeli odluku da se "Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeli učenicima Luki Gnjidiću i Patriciji Marelja. Nagrada "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodjeljuje se na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga.

Luka Gnjidić je učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića. U zaključku Gradske skupštine se ističe da je Luka Gnjidić odličan i svestran učenik koji svojim primjerom svjedoči kako težiti dobrome.

Uvijek je na strani slabijega, što svakodnevno pokazuje pomažući svojem razrednom kolegi, "drukčijem" dječaku, i zalažući se za njega. Ističe se i tolerantnošću prema svim učenicima, a njegov je razred zbog toga postao mjesto tolerancije. Prvi pomaže u rješavanju problema, ali nikad svađom ili nasiljem, već razgovorom.

Ne isključuje druge i "drukčije" iz igre ili grupe, ne omalovažava ih, ne vrijeđa niti im se ruga. Prema svim učiteljima, učenicima i djelatnicima škole odnosi se s poštovanjem, pristojan je i otvoren u komunikaciji te uvijek spreman na suradnju. Osim što više nego uspješno ispunjava školske obveze te pomaže drugima, bavi se i sportom. Član je Hrvatskoga akademskog mačevalačkog kluba Mladost te na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima u oba oružja, maču i floretu, postiže izvrsne rezultate. 

Patricija Marelja, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga svojim radom, marljivošću i plemenitošću utječe na odnose među mladima u lokalnoj zajednici čineći društvo pravednijim, tolerantnijim i ljepšim.

U zaključku Gradske skupštine se ističe da Patricija Marelja aktivno sudjeluje u radu Volonterskoga kluba škole čija je predsjednica te samostalno vodi školsku plesnu skupinu. Usmjerena je prema pomoći bolesnima, starijima, nemoćnima, mladima s problemima, učenicima s posebnim potrebama, obiteljima u potrebi, stradalima u poplavi (Gunja), izbjeglicama iz Sirije (humanitarni projekt Are you Syrious?).

Uključuje se u humanitarne akcije kojima se prikupljaju novac i potrepštine za oboljele i socijalno ugrožene, a i sama pokreće takve akcije u školi. Zapažena je zbog svojeg angažmana u humanitarnim akcijama jer u njih ulazi sa srcem i iskrenom željom da pomogne drugima. Želeći pomoći mladima s problemima, surađuje s Plavim telefonom na projektu "Mladi u prevenciji ovisnosti"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.