Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nagrada “Tito Strozzi” dodijeljena primabalerini HNK Ivi Vitić Gameiro

24.11.2022.

16:24

Autor: Radio Sljeme

Nagrada Tito Strozzi

Nagrada Tito Strozzi

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Prvakinja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Vitić Gameiro ovogodišnja je dobitnica Nagrade Tito Strozzi za ulogu Emme Bovary u baletu Gospođa Bovary koji je režirala Valentina Turcu. Svojom tehnički besprijekornom izvedbom i sugestivnom interpretacijom ocjenjivački je sud ostavila bez daha te je njihova odluka bila jednoglasna. 

Rijetkost je da ova nagrada ode u ruke plesača i to je za mene iznimna čast, a posebno veseli što sam je dobila baš za ovu ulogu, kazala je ovogodišnja dobitnica Iva Vitić Gameiro:


- Veliko hvala Valentini što je imala povjerenja u mene i što mi je dala neku slobodu da mogu tu ulogu donijeti na neki svoj način, a opet dala mi je neke sitnice kako bi ona htjela da ta uloga izgleda. Također, ne može se izostaviti ni cijeli ansambl koji je sa mnom dijelio pozornicu, koji su stvarno istinski uživali sa mnom i podržavali me stvarno od prve do zadnje probe predstave i naravno, toga svega ne bi bilo da nije bilo moja tri savršena partnera koji su me stvarno čuvali i uživali sa mnom na sceni, plakali sa mnom i veselili se.


- Ova kuća ima mnogo vrsnih umjetnika, svatko od nas dolazi s nekakvim svojim prijedlogom jer smo Drama, Opera i Balet, podijeljeni smo u tom žiriju. Ove godine su moji argumenti za balet očito bili jači, tako da je prvakinja Iva Vitić Gameiro dobila Nagradu Strozzi, a uloga koju je igrala stvarno mislim da baš pripada toj nagradi jer obuhvaća ne samo tehniku baleta, nego i jednu kompletnu umjetničku ličnost kao što je sam Strozzi bio. Dakle, glumački vrlo izražajno i sugestivno, istaknula je predsjednica ocjenjivačkog suda Ljiljana Gvozdenović.


Dodajmo kako će se večeras, također u zagrebačkom HNK - u, održati jubilarna, trideseta dodjela Nagrade hrvatskog glumišta. Najveće priznanje, Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje, primit će glumica Vlasta Knezović i primabalerina i koreografkinja Maja Bezjak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.