Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nagrađeni vatrogasci za "Najpothvat" u prošloj godini!

04.05.2022.

12:32

Autor: Radio Sljeme

Vatrogasci u akciji

Vatrogasci u akciji

Foto: R.S. / R.S.

U sklopu obilježavanja Dana vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana, za "najpothvat" u prošloj godini, uklanjanje teško oštećenog u potresu tornja sisačke katedrale Uzvišenja Sv.križa, nagrađeni su Marko Adamčić, Alen Hertl, Josip Vađić, Ivo Frančešević i Mario Kušt.

Akcija je trajala nekoliko dana, a vatrogasci su je izveli sigurno i profesionalno. Između ostalog, odradili su rizičan posao odvajanja tornja te su ga iznutra poduprli kako bi se spriječilo moguće urušavanje kamenog dijela.


- Bilo je dosta naporno, akcija je trajala  4 dana od same pripremne faze, faze uklanjanja križa, osiguranja kompletnog objekta od mogućeg urušavanja, nakon toga pripreme i osiguranja dijela tornja. Potom smo izveli osiguranje i podizanje kape zvonika i na kraju četvrti dan, završna faza izvlačenja zvona, rekao je Josip Vađić


- Ne smijemo zaboraviti da je tijekom akcije još uvijek  bilo podrhtavanja upozorio je, između ostalog, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih.


Povodom Dan vatrogastva i njihovog zaštitnika svetog Florijana, delegacija vatrogasnih dužnosnika i predstavnika Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja", položili su vijenac na spomeniku oca hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića.  Tom je prigodom glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio  brojne akcije tijekom svibnja - mjeseca zaštite od požara.


- Organizirali smo brojne aktivnosti, od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, pa sve do otvorenih vrata vatrogasnih postrojbi, raznih vježbi, naglasio je Tucaković te, između ostalog rekao da ove godine, prema najavama iz DHMZ-a, očekuju iznadprosječno toplo ljeto s manje padalina što će značiti aktivnu požarnu sezonu.  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.