Hrvatski radio

Radio Sljeme

Najavljena premijera dokumentarnog filma "Čudesna šuma Žutica"

20.03.2018.

15:27

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Najavljena je premijera dokumentarnog filma Čudesna šuma Žutica - između dvije poplave". Riječ je o šumi koja se nalazi unutar prstena Zagrebačke županije, a po čemu je ovaj lokalitet poseban otkrio je autor dokumentarnog filma Zoran Ožetski.

Epitet čudesne šume koji se nerijetko pridaje Šumi Žutici opravdava iznimna biološka raznolikost koja uključuje bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta. Osim po jedinstvenoj flori i fauni, šuma je poznata i kao druga najveća poplavna nizinska šuma u našoj zemlji istaknula je ravnateljica Javne Ustanove Zeleni Prsten Martina Glasnović. Poseban je taj fenomen vode, odnosno periodičkog poplavljivanja vode koja odnosi i donosi život zatim mnoge vrste koje svojom prisutnošču dokazuju iznimnu očuvanost okoliša, naglasila je Glasnović.

Poplavnost područja izmjenom godišnjih doba označava smjenu životnih ciklusa unutar šume što je i bio poticaj za snimanje filma objasnio je autor Zoran Ožetski. Nije bilo teško stvoriti čudesne kadrove jer šuma doista i jest čudesna, ima tu dinamiku plavljenja, a između toga događa se čitavi jedan ciklus biljnih i životinjskih vrsta, dodao je Ožetski. 

Zaviriti u čudesan svijet ovog atraktivnog lokaliteta moći ćete na premijeri dokumentarnog filma 27.og ovog mjeseca u Ivanić Gradu ili na službenim stranicama Javne ustanove za zaštitu prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.