Hrvatski radio

Radio Sljeme

Najmoprimci: "Izmjene Zakona su velika prijevara!"

01.03.2018.

10:04

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Članovi Hrvatskog saveza udruga stanara prosvjedovali su na Trgu svetog Marka protiv prijedloga izmjene Zakona o najmu stanova, čije bi izglasavanje, kako navode, rezultiralo deložacijom i tjeranjem na ulicu više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj.

Stotinjak članova HSUS-a ispred Hrvatskog sabora prosvjedovali su zviždeći i radeći buku te noseći transparente na kojima piše da se 'nepravde ne mogu ispraviti novim nepravdama' i da je riječ 'o prevari'. Istaknuli su kako prosvjedom žele utjecati na saborske zastupnike da odbace ovakav prijedlog izmjene Zakona koji je danas u prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

Prema riječima Tomislava Tomaševića iz Udruge stanara, posrijedi je "velika prevara" jer su brojni stanari kupovali neuseljive stanove za male novce, a sada zaštićene najmoprimce žele izbaciti iz tih stanova. Također tvrdi da je stvarnih vlasnika stanova kojima su oni bili nacionalizirani za vrijeme Jugoslavije, tek oko sedam posto. Smatra da se tu očito radi o pogodovanju kapitalu.

Inače, potporu prosvjedu dali su i neki saborski zastupnici koji su popričali s njima, među kojima i SDP-ov zastupnik Gordan Maras koji se slaže s njima da hrvatska država treba obeštetiti bivše vlasnike stanova, a nove, tj. zaštićene najmoprimce, ostaviti da žive u njima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.