Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nakon mjesec dana, KIC otkrio tko je ukrao fotografiju iz njihove galerije

15.03.2018.

14:57

Autor: Ivan Fedor

Ivan Fedor

Ivan Fedor

Foto: - / -

Prije mjesec dana iz Galerije na Katu Kulturnog informativnog centra ukradena je fotografija Gorana Pavletića s izložbe Melankolični prostori. KIC je odlučio da kradljivca neće kazneno goniti, već mu ponuditi kustoski projekt po njegovom odabiru jer im se činilo da se ovdje radi o izrazu ljubavi.

Helena Margić, mlada stomatologinja iz Siska i zaljubljenica u fotografiju, tog petka navečer jednostavno nije mogla odoljeti privlačnoj snazi fotografije na kojoj muškarac stoji kraj Starog mosta u Sisku:

"Ušla sam u galerijski prostor i prva fotografija koja mi je instantno zaplijenila pažnju bila je fotografija s motivom Starog mosta u Sisku. Jednostavno sam bila osupnuta snagom emocija koje je ta fotografija izazvala u meni. Stala sam ispred nje i stajala dovoljno dugo da je svaka inhibicija nestala. Prestalo me biti briga za kamere oko mene i potisnula sam činjenicu da bi takav čin iza sebe mogao imati i pravne posljedice."

Nakon što su iz KIC-a objavili snimku krađe te kradljivcu poručili kako ga neće prijaviti, već će mu ponuditi kustoski projekt po vlastitom izboru, Helena se odlučila javiti. Ravnatelj KIC-a Emil Matešić odlučno negira kako se ovdje radi o jako dobroj PR priči, već ističe kako ih je fascinirala elegancija i način na koji je fotografija otuđena:

"Ovo nije marketinški trik, ovo nije fake news, ovo se stvarno dogodilo. Kada se susretnete s takvim iskrenim činom ljubavi prema umjetnosti što vam preostaje nego poštovati onu izjavu Josepha Beuysa da se u svakom od nas krije jedan umjetnik i da mu treba dati priliku."

Autor ukradene fotografije Goran Pavletić u početku je bio užasnut samom krađom, međutim s vremenom je promijenio mišljenje: 

 "Kasnije kada sam vidio razvoj događaja nekako sam počeo i gajiti simpatije prema osobi koja se u današnje vrijeme odlučila na takav jedan potez. Jedino kada je krenula ta žestoka medijska buka i galama, moram priznati da me to dosta mučilo i rastužilo i zapravo sam jedva čekao da ta cijela priča završi. Čini mi se da je završena na najbolji mogući način."

Zanimljivo, print fotografije koji je Helena uzela istog je dana i njoj ukraden iz torbice. Na kraju cijele priče, Helena će u prostorijama KIC-a 25. studenog predstaviti vlastiti kustoski projekt na temu femicida. Kao potporu tom projektu, fotograf Pavletić odlučio je svoju, očito toliko traženu fotografiju, prodavati u limitiranoj ediciji do 1. travnja, a 50% iznosa prodanih fotografija namijenjeno je, kako je rečeno, Sigurnoj ženskoj kući.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.