Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nakon razgovora u Ministarstvu radnici SC-a prekinuli štrajk

28.11.2016.

17:36

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, održanom u povodu štrajka radnika Studentskog centra, dogovoreno je da u srijedu započnu razgovori između sanacijskog upravitelja SC-a i Štrajkačkog odbora sindikata,

U roku sedam dana trebalo bi se pronaći rješenje o mogućim spornim pitanjima u Kolektivnom ugovoru, kako bi ga se zatim moglo potpisati, izjavio je glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Ministar je bjelodano rekao da je jedini nadležan za potpisivanje KU-a sanacijski upravitelj, rekao je Kiš te dodao da radnici neće organizirati prosvjedne akcije dok traju razgovori. Dali smo uputu štrajkašima da sutra rade, ali štrajk nije prekinut. Nismo odustali od štrajka i ako se problemi ne riješe u roku tjedan dana štrajk se nastavlja, rekao je Kiš.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izvijestili su da će se o sastanku oglasiti priopćenjem. Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u traže potpisivanje već usuglašenog KU-a koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak to ne želi učiniti jer je SC u dugovima i postupku sanacije, a Bošnjak tvrdi da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako nema zapreka da se KU potpiše, ali bez povećanja materijalnih prava jer bi to značilo 5 milijuna kuna veće godišnje troškove SC-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.