Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nakon slavlja Kravat pukovnija - u Sinju

06.08.2016.

09:18

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja - dio počasne satnije Kravat pukovnije putuje u Sinj. Tamo će poslijepodne sudjelovati u mimohodu povijesnih postrojbi, organiziranom u povodu 301. Čoje.

Jučerašnji je Dan Kravat pukovnija tradicionalno obilježila svečanom Smjenom straže na Trgu sv. Marka te procesijom kroz Zagreb, koja je počela molitvom na Kamenitim vratima.

i do će dio postrojbe nastaviti s redovnim izvođenjem Smjene straže danas i sutra(6./7. kolovoza); zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić s četiri konjanika i pet pješaka putuje u Sinj gdje se sutra održava Sinjska alka.

Na ovogodišnjoj 301. Čoji, koja će se održati danas (6.kolovoza) s početkom u 17.30h - oni ponovno imaju čast predstaviti svoju povijesnu i vojnu tradiciju.

Mimohod će točnije započeti u 16.40h, a kretat će se  ulicama Sinja, od Glavičke ulice, do Pijace kroz Trg kralja Tomislava sve  do Alkarskih dvora, odakle će povorka krenuti na Alkarsko trkalište. Nakon završetka Čoje i proglašenja pobjednika, povijesne postrojbe će ponovno formirati povorku i još jednom proći kroz grad, iza alkarske povorke.

Uz Počasnu satniju Kravat pukovnije, u mimohodu povijesnih postrojbi sudjelovat će 12 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske s ukupno stotinjak članova. Među povijesnim postrojbama su vojnici Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809,  Zrinske garde, Kliških uskoka, Šibenske gradske straže, Kupreških kosaca, Pakoštanskih Vranskih vitezova, Bakarske gradske straže, Hajdučke družine Mijata Tomića, Dubrovačkih trombunjera i drugih povijesnih postrojbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.