Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nakon višemjesečne borbe, stanovnici Knežije dobili su bitku za svoj park

05.01.2021.

14:56

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Iz Građanske inicijative "Knežija brani park" izvijestili su da su primili rješenje Ministarstva prostornoga uređenja kojim se poništava lokacijska dozvola investitora za izgradnju u parku. Poručili su kako će nastaviti borbu za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita.

"Ovo je pobjeda svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih 9 mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje i tako izvršili pritisak na institucije i investitora koji je od gradnje u parku konačno i odustao", navode iz Inicijative.  

Ta mala pobjeda, kako pišu u svom priopćenju i ona"ne označava kraj pogodovanju privatnom profitu od strane gradske vlasti i prostornim nepravdama kojih je u Zagrebu pregršt" što, dodali su, dokazuju i brojne građanske inicijative koje su se posljednjih godina borile i još uvijek se bore za javni prostor i zelene površine u svojim kvartovima - na Savici, u Borovju, Dubravi, Sigetu i drugdje.
Poručili su neće odustati od praćenja novih građevinskih projekata na već preizgrađenoj Knežiji i nastaviti borbu za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita. 
"Iako je lokacijska dozvola za izgradnju u parku poništena, nećemo odustati od traženja odgovora na pitanje kada, kako i pod kojim okolnostima su dijelovi gradske parcele, odnosno javnog parka, ustupljeni privatniku Kaiću i o kojim se točno dijelovima parcele radi", stoji u priopćenju.  Zaključuju kako su, do
kazali da udruženi mogu pobijediti te  izražavaju "punu podršku svim građanskim inicijativama koje svoje pobjede još trebaju izvojevati. Nastavljamo se boriti za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita!", navode iz Inicijative  "Knežija brani park".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.