Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nakon žalbenog roka u gradske vrtiće upisano dodatnih 460 djece

18.08.2022.

13:30

Autor: HINA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Gradski vrtići su za novu pedagošku godinu zaprimili 9 567 zahtjeva za upis djece, a nakon žalbenog roka, u kojemu je zagrebačka gradska uprava najavljivala da će se broj upisane djece povećati, upisano je ukupno njih 6 228, objavila je HINA. 

Po završetku žalbenog roka, u gradske dječje vrtiće upisano je još 460 djece. No bez mjesta u gradskim vrtićima ostalo je još 1300 djece koja su zadovoljila uvjete te nešto više od 2000 djece koja do 31. kolovoza neće napuniti godinu dana, a za koju su predani zahtjevi za upis. Iz grada napominju da će veliki broj djece koja zadovoljavaju uvjete za upis, a nisu upisana, ići u privatne i vjerske dječje vrtiće, što će se sufinancirati sredstvima iz gradskog proračuna. 


Grad Zagreb mjesečno sufinancira cijenu privatnog, odnosno vjerskog dječjeg vrtića u iznosu od 1300 do 1750 kuna po djetetu, poručuju iz gradske uprave. Po objavi prvih rezultata upisa u lipnju, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je tada kako će se broj neupisane djece smanjiti. Uz 460 upisanih u žalbenom roku, računa se da će se ukupni kapaciteti gradskih vrtića tijekom pedagoške godine 2022/2023. postupno povećavati.


Iz grada navode da su već povećali broj mjesta u postojećim vrtićima za ukupno osam skupina te da je u tijeku povećanje za još devet vrtićkih skupina. Prenamjenom prostora mjesne samouprave, što je dio interventne mjere za koju je grad u proračunu osigurao 25 milijuna kuna, otvorit će se mjesto za još 16 skupina, a dovršetkom izgradnje Dječjeg vrtića Kašina za još četiri. Uz to, privatni i vjerski vrtići planiraju povećati kapacitete za još 12 skupina, ističu iz Grada Zagreba.


Prema aktualnim podacima objavljenim na gradskim internetskim stranicama, u Zagrebu u gradskim vrtićima od 1. rujna nema nijednog slobodnog mjesta za djecu jasličke dobi, dok u vjerskim i privatnim vrtićima u jaslicama ima mjesta tek za troje djece. Za stariju djecu, u gradskim vrtićima je ukupno 160 mjesta, dok u privatnim i vjerskim vrtićima ima 107 mjesta. Iz gradske uprave podsjećaju da je nedostatak mjesta u vrtićima višegodišnji problem i rezultat nedovoljnog ulaganja u proširenje vrtićkih kapaciteta. 


Napominju da im je primarna intencija gradnja novih i dogradnja postojećih vrtića. Grad Zagreb je na Nacionalni plan za oporavak i otpornost prijavio ukupno 21 projekt izgradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića vrijednosti 555 milijuna kuna, a u naredne dvije pedagoške godine planira se izgraditi barem 12 dječjih vrtića.


Ističu i da je već započela izgradnja DV Kašina, vrtića u Odranskom Obrežu, a kroz koji tjedan započinju radovi na izgradnji vrtića u Ivanjoj Reci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici