Hrvatski radio

Radio Sljeme

Naplata odvoza otpada po količini tek od listopada

21.06.2022.

15:23

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Odvoz komunalnog otpada

Odvoz komunalnog otpada

Foto: Dnevnik / HRT

Tomislav Tomašević prisiljen je pomaknuti rok za primjenu novog sustava prikupljanja i naplate odvoza otpada za tri mjeseca. Umjesto 1. srpnja, sada si je zadao 1. listopada i kaže da neće biti daljnjeg pomicanja roka te odmah pojašnjava da nije uspio pripremiti sustav u zadnjih 4 i pol mjeseca jer je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji nešto ozbiljno mijenja u sustavu prikupljanja i naplate odvoza otpada. Više procesa teče istovremeno i očekuje se da budu dovršeni do jeseni.

Kupnjom posebnih vrećica građani će plaćati varijabilni dio cijene odvoza otpada, ovisno o litraži od 2 do 8 kuna. Grad je dogovorio posao s tri dobavljača vrećica kako bi uvijek imao jamčenu isporuku, a u tijeku su dogovori s trgovačkim centrima. Troje distributera već je pristalo na minimalnu maržu, kaže gradonačelnik i odbacuje nagađanja da je u svađi s trgovcima oko marže.


U srpnju bi Zagrepčani mogli na javnim površinama primijetiti i prve posebne boksove za spremnike otpada, a najavljuje se da će biti pokrenut i pilot projekt izgradnje podzemnih spremnika u užem središtu grada za što je do sada prikladnim ocjenjeno dvadesetak lokacija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.