Hrvatski radio

Radio Sljeme

Naplata odvoza otpada u Zagrebu je nezakonita!

28.11.2016.

13:30

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Presudama Visokog upravnog suda Republike Hrvatske ukinute su pojedine odredbe Odluke o javnoj usluzi prikupljanja otpada i Odluke o naplati javne usluge prikupljanja otpada jer nisu u skladu s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Zakona o zaštiti potrošača.

O presudama Visokog upravnog suda doznajemo iz priopćenja koje je izdala Udruga za zaštitu okoliša Resnik, UZOR. Već dugo vremena UZOR prati i upozorava na neodrživo stanje koje u Zagrebu vlada kada se govori o ekološkom zbrinjavanju otpada. Stihijskim i nekontroliranim pokušajima i pogreškama grad troši vrijeme i novac svojih građana, a ne postiže se ništa, upozorava predsjednica Udruge UZOR, Branka Genzić-Horvat: Grad Zagreb nema ni strategiju ni politiku niti plan. Građani bi vrlo rado odvajali, željeli bi imati mogućnost kontrole svojih troškova, međutim Grad im to, iz samo njima znanih razloga, ne omogućava.

Prema načelu "onečiščivać plaća" svatko bi platio upravo onoliko koliko otpada proizvede. Iz Udruge naglašavaju kako je to najpravedniji, a uz odvojeno prikupljanje na kućnom pragu najučinkovitiji i najpovoljniji način zbrinjavanja otpada: Sve dok se neće omogućavati razvrstavanje i odvojeno prikupljanje na kućnom pragu i omogućavanje načela "plati koliko baciš", Grad Zagreb neće imati uspjeha.

Gradonačelnik je pak gorljivi zagovornik izgradnje spalionice, koja je najskuplji i najštetniji način zbrinjavanja otpada, upozorava Genzić-Horvat. On je još početkom godine obećao smanjenje računa za smeće: Ono smanjenje koje se dogodilo zapravo je bilo uvjetovano smanjenim brojem otpada, što znači da se realno nikakvo smanjenje troškova nije dogodilo. Gradonačelnik je u velikoj zabludi.

Tko zašto i u čijem interesu predlaže i donosi odluke o zbrinjavanju otpada koje su na štetu građana Grada Zagreba i tko će za to snositi odgovornost, pitaju se iz Udruge UZOR. I dok se problemi s otpadom u Zagrebu gomilaju, oni koji bi ovaj problem mogli i trebali riješiti što prije nikako da pokažu volju i preuzmu odgovornost.

Iz Zelene akcije izražavaju zadovoljstvo odlukom Upravnog suda u Zagrebu koji je presudio u korist građana nezadovoljnih višegodišnjom štetnom naplatom odvoza otpada u Zagrebu: Godinama upozoravamo da građani u Zagrebu plaćaju previsoke račune za otpad kojeg niti ne proizvedu".

Zagrebu kao primjer mogu poslužiti brojni veliki gradovi s učinkovitim sustavom odvajanja i naplate po količini, među kojima je i susjedna Ljubljana. Oni su dokaz kako izlike o nemogućnosti uspostave ovakvih sustava u velikim gradovima jednostavno nisu točne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.