Hrvatski radio

Radio Sljeme

Napredni zasloni do kraja godine u zagrebačkim tramvajima

29.10.2021.

14:52

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/Pixsell

Davor Puklavec/Pixsell

Foto: - / -

ZET uvodi suvremene informativne zaslone u tramvaje koji će putnicima pružiti više informacija nego na postojećim zaslonima, primjerice o aktualnoj vožnji, vremenu putovanja do sljedećih stajališta i trenutnom stanju u prometu.

Temeljem novog sustava, putnicima će moći vidjeti podatke o aktualnoj vožnji, poput grafičkog prikaza trenutne pozicije vozila na trasi, predstojećih stajališta, vremena putovanja do sljedećih stajališta i odredišta, kao i informacije o mogućnostima nastavka putovanja drugim linijama na sljedećim stajalištima.

Uz to, postojat će mogućnost dodatno predočiti i različite prometne informacije i obavijesti od interesa za putnike, primjerice izmjene na linijama zbog radova, raznih događanja, ali i informacije o trenutnom stanju u prometu, poput onih o izvanrednim situacijama uslijed kvarova i prometnih nezgoda.

- U tijeku je trenutno testiranje rada takvog informativnoga zaslona za putnike i pripadajućega softvera u tramvaju, no očekujemo da ćemo novu uslugu u ovoj fazi projekta modernizacije već do kraja godine implementirati u 50 tramvaja, a cijena jednog displeja iznosi 13.764 kune - izjavio je Hini glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Objasnio je da je riječ o projektu modernizacije i nadogradnje sustava za nadzor i upravljanje prometom, u sklopu kojega ZET planira osuvremeniti i sustav informiranja putnika u vozilima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.