Hrvatski radio

Radio Sljeme

Napreduju radovi na Zračnoj luci

23.02.2015.

14:10

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građevinski radovi na izgradnji novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb napreduju i odvijaju se u skladu s planom, bez kašnjenja. Betonska konstrukcija novoga terminala praktički je gotova te su započeli radovi na čeličnoj konstrukciji krovišta i fasadi. Započela je i ugradnja stojarskih instalacija i zidarski radovi, a ove godine očekuje se završetak gradnje krova i fasade terminala.

Nova bi zgrada zajedno s pratećim objektima trebala biti gotova u prosincu 2016. kad bi trebala dobiti uporabnu dozvolu. Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara. Ukupna investicija je 331 milijun eura, od čega 243 milijuna eura u dizajn i izgradnju terminala, a 88 milijuna eura rezervirano je za održavanje aerodromske infrastrukture.

Građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013. Izvodi ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom. Trenutno je na gradnji terminala angažirano približno 900 radnika.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je za vrijeme obilaska radova da je uobičajeno vrijeme pripreme projekata poput putničkog terminala Zračne luke Zagreb između dvije i pol i tri godine, ali da nakon rješavanja papirologije radovi idu brzo. "Koncesionar je dobar, ima osiguran novac i, koliko je nama poznato, radovi su dva i pol mjeseca prije roka", rekao je Hajdaš Dončić dodajući da, prema sadašnjoj dinamici radova, rok njihova dovršetka krajem 2016. nije upitan. Ocijenio je da projekt pridonosi hrvatskom BDP-u i zapošljavanju te najavio i radove na drugim projektima kao što su obnova pruge Dugo Selo - Križevci i most Čiovo.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek dodala je kako se radi o važnom prometnom infrastrukturnom objektu za Zagreb koji je, kako je rekla, sve jače gospodarsko i turističko središte. "Sigurno je da će ovakav objekt dodatno pridonijeti atraktivnosti Zagreba i tome da ga posjeti što više poslovnih ljudi i turista", smatra ona. Posebno važnim drži što se pored angažmana domaćih radnika, u novi terminal ugrađuju domaći materijali i komponente, s blagotvornim učinkom na gospodarstvo grada i države.

Radove su obišli i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji su također istaknuli zadovoljstvo tempom radova i budućim gospodarskim koristima novoga terminala.

Uoči obilaska radova, član Uprave MZLZ-a David Gabelica izvijestio je kako je cilj tvrtke ove godine povećati broj putnika u odnosu na prošlu za 11 posto. Taj rast, kako je rekao, temelji se na ulasku novih kompanija krajem prošle godine, uvođenju linije Toronto-Zagreb sredinom ove godine te najavi dvije europske kompanije koje bi ove godine trebale početi letjeti u Zagreb. Pored toga, kaže Gabelica, tvrtke koje već koriste zagrebački aerodrom najavljuju povećanje letova tijekom ljeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.