Hrvatski radio

Radio Sljeme

Naselje Špansko dobilo Ulicu Marije Radić

12.03.2016.

15:53

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U naselju Španskom svečano je imenovana Ulica Marije Radić, supruzi Stjepana Radića, prvoj hrvatskoj političarki, učiteljici, publicistkinji i prvoj predsjednici Organizacije žena HSS-a "Hrvatsko srce".

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg na svečanosti je istaknuo kako je danas ta ulica službeno dobila ime velike Hrvatice češkog porijekla, godinu i pol od inicijative koju je pokrenula Danica Vukelić, vijećnica i predsjednica stenjevačke Organizacije žena Hrvatsko srce.

Zahvalio je Vijeću Gradske četvrti Stenjevec, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i zagrebačkoj Gradskoj skupštini, te istaknuo da je Marija Radić jedna od najkarizmatičnijih političarki 20. stoljeća, a i počasna građanka grada Križevaca, kojemu je on gradonačelnik. 

U povodu imenovanja, izjavu su medijima uputili i Branislava Turina rođ. Radić i dr.sc. August Turina, unuka i praunuk Marije Radić. Kao potomci velikana Stjepana i Marije Radić ponosno želimo istaći kako je imenovanje ... ujedno značajan podsjetnik na velika djela koja je Marija Radić učinila za hrvatski narod, a posebno prava hrvatske žene u društvu.

Uvjereni smo da će spomen na nju kroz imenovanje ove ulice posebno našim mladim naraštajima dati kontinuiran dodatan poticaj proučiti cjelokupnu povijesnu i društvenu ostavštinu koju je svom hrvatskom narodu u nasljeđe ostavila naša babićka Marija Radić, navodi se u izjavi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.