Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nasilje nad ženama nije interna obiteljska stvar

25.11.2017.

15:38

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Forum mladih SDP-a obilježio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama performansom na Trgu ban Jelačića, upozorivši na porast obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, te je ponovio poziv Vladi da ratificira Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

Poruka performansa je da ne smijemo šutjeti nad nasiljem nad ženama, pogotovo u obitelji. To ne smije biti interna stvar", poručio je Nikola Peruničić, predsjednik Foruma mladih zagrebačkoga SDP-a. 

Michael Legesse, član predsjedništva Foruma mladih Hrvatske, pozvao je Vladu da uputi u proceduru ratifikaciju Istanbulske konvencije istaknuvši da je "svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana, i da se svakih 15 minuta događa obiteljsko nasilje".

Ratifikacija konvencije riješila bi problem nepovjerenja žrtava u institucije, u duge sudske procese i red čekanja za sigurne kuće, smatra Legesse. Podršku Forumu mladih došao je dati i predsjednik stranke Davor Bernardić koji je ponovno pozvao premijera Andreja Plenkovića da ispuni predizborno obećanje i pošalje u proceduru ratifikaciju konvencije koja uvodi čitav niz mehanizama i mjera za borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji. Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu, izjavio je Bernardić novinarima.

Oklijevanje s ratifikacijom protumačio je kao inerciju Vlade koja "stoji u mjestu dok Hrvatska klizi prema dolje. Nemaju ni jedno rješenje niti za jedna problem, ponašaju se sukladno onome - ako ništa ne radimo, ne možemo ni pogriješiti, ustvrdio je šef SDP-a. 

Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju pod nazivom Istanbulska konvencija, Hrvatska je potpisala još 2013., ali ju još nije ratificirala u parlamentu. Bernardić je objasnio da ju Vlada Zorana Milanovića nije ratificirala 2015. jer se radilo o predizbornoj godini. Do sada je Istanbulsku konvenciju potpisalo 15 zemalja članica EU, od kojih mnoge vode konzervativne, demokršćanske vlade, i na taj su način omogućile bolju zaštitu ponajprije žena u obitelji i borbu protiv nasilja uopće skupom snažnih mjera, istaknuo je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.