Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nastavak digitalizacije u bolnicama projektom "mNurse"

13.01.2016.

16:10

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za dječje bolesti Zagreb i Općoj bolnici Zabok počela je implementacija "mNurse" sustava, koji je mobilna nadogradnja IN2 Bolničkog informacijskog sustava (BIS), namijenjenog odjelnim sestrama u bolnicama.

Tom će aplikacijom odjelne sestre moći tijekom redovnih kontrola i razgovora s pacijentima trenutačno unositi sva zapažanja i potrebne informacije o pacijentu u bolnički sustav. Pilot-projekt ostvaren je na inicijativu Ministarstva zdravlja u suradnji s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom IN2.

Grafički prikaz podataka u aplikaciji omogućuje veću preglednost podataka o pacijentu i daje potpuni uvid u ordinirane i aplicirane terapije kod pacijenta.

Podaci se u realnom vremenu unose u BIS sustav i dostupni su odmah svima kojima su potrebni. Time se potpuno mijenja dosadašnja praksa vođenja papirnatih bilješki koje su se naknadno putem računala unosile u BIS sustav, što je uobičajen način rada u gotovo svim bolnicama, kazao je Denis Jager, voditelj sektora zdravstva IN2 Grupe.

HT je u bolnicama postavio potrebnu infrastrukturu i osigurao tablet uređaje na kojima odjelne sestre koriste mNurse aplikaciju i povezuju se s IN2 bolničkim sustavom u kojem se bilježe svi podaci o pacijentima.

Tablet uređaji zadovoljavaju tehničko-sigurnosne standarde kako bi se razmjena posebno osjetljivih osobnih podataka pacijenata obavljala na siguran način, a IN2 je educirao djelatnike bolnica za korištenje sustava u svakodnevnoj praksi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.