Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nastavlja se gradnja Centra za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče

18.10.2016.

13:09

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za psihijatriju Vrapče potpisan je jutros ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju. Radi se o sredstvima koja će Klinici biti isplaćena iz fondova Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

Postoje četiri ovakva forenzička odjela u Hrvatskoj, a Centar u Vrapču imat će kapacitet za 70 osoba. Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, Vlado Jukić: Postoje oni pacijenti koji su zbog svoje bolesti, u stanju neubrojivosti, počinili neko kazneno djelo, koje može biti vrlo teško. Takvim pacijentima se ne može izreći nikakva kazna i oni se šalju na forenzičke odjele. Njih treba liječiti i dovesti u stanje da nisu opasni za okolinu.

Za domaće zdravstvo je iz europskih fondova osigurano ukupno milijardu i tristo milijuna kuna, a izgradnja Centra prvi je veći građevinski projekt za koji su navedena sredstva povučena. Ministar zdravlja, Dario Nakić: Ova investicija je 68 milijuna kuna, s tim da je nacionalna komponenta sve skupa negdje oko 10 milijuna kuna - 5 milijuna kuna Grad Zagreb, a ostatak Ministarstvo zdravstva odnosno Vlada Republike Hrvatske.

Dugo je postojala je potreba da se vrlo ranjivoj skupini naših građana pruže humaniji uvjeti za vrijeme njihovog boravka na liječenju, istaknula je pročelnica gradskog ureda za zdravstvo, Mirna Šitum: Kad govorimo o Vrapču uvijek se otvori slika jedne mjere mentalnog zdravlja nacije. Na tom tragu svakako sve što se uloži u ovakvu jednu ustanovu je na dobrobit naše domovine.

Završetak projekta planira se u lipnju iduće godine, a osim dijela za liječenje i vještačenje, u Centru će biti i dio za arhivsku građu forenzičke psihijatrije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.