Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nastavlja se s radovima na gradskim prometnicama, donosimo planove Zagrebačkih cesta i ZET - a

07.08.2022.

10:34

Autor: Radio Sljeme

Radovi na cesti

Radovi na cesti

Foto: Filip Kos / Pixsell

Završili su radovi na južnom kolniku Avenije Dubrovnik, a doznajemo kako nije u planu sanacija sjevernog kolnika. Što je u planu dalje, doznali smo iz Gradske uprave:

Vezano za ZET-ove zahvate na tračnicama, počeli su radovi na Trgu žrtava fašizma. Radi se o kompletnoj izmjeni oko 40 metara kolosijeka, koja uključuje opsežne građevinske radove kod izmjene zavojnih tračnica i kompletnog skretničkog sklopa. Trajanje radova predviđa se oko 20 dana, a što će ovisiti o vremenskim uvjetima i nizu drugih okolnosti koje mogu utjecati na radove.


Radovi u Maksimirskoj (sjeverni kolosijek od raskrižja s Avenijom Gojka Šuška), a koji uključuju izmjenu dijela oštećenih tračnica i pokrovnih ploča, planirani su istovremeno s obavljanjem radova u zoni Trga žrtava fašizma, tijekom kolovoza.


U tijeku su radovi na rekonstrukciji pothodnika kod naselja Siget, odnosno rekonstrukciji stubišta za izgradnju okna lifta na središnjim stubištima koja izlaze na tramvajske stanice. Zbog radova su ukinute obje tramvajske stanice kod naselja Siget, a prema ishođenom rješenju regulacije prometa zatvoren je dio prometne trake s južne i sjeverne strane uz navedenu tramvajsku stanicu te je takvo rješenje predviđeno do 1. rujna 2022.


U ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. godine započinju i radovi na asfaltiranju Avenije Većeslava Holjevca – zapadni kolnik od Ulice Buzinski krči do ulice Mladosti, i Miroševečke – od Fabijanićeve do Granešine Sanirat će se i pješački pothodnik na Aleji Bologne – Gospodska ulica. Za radove u Samoborskoj – od Škorpikove do Vučak ulice točan početak radova bit će poznat nakon što se definiraju uvjeti reguliranja prometa.


Prijelazne naprave na Mostu slobode potpuno su dotrajale te je u tijeku njihova zamjena. Privremena prometna regulacija postavljena je na način da se radovi izvode na jednoj polovici mosta, dok je drugi dio u funkciji za promet motornih vozila, pješaka i biciklista. Također, zbog vibracija izazvanih prometom, most će se morati u potpunosti zatvoriti kada će se betonirati i variti prijelazne naprave na mjestu prekida. Radovi su započeli 31. svibnja 2022, a planirani završetak je 31. kolovoza 2022.


U tijeku je i izvanredno održavanje južnog prilaznog vijadukta Jadranskog mosta s upornjačkim prostorijama te zamjena prijelaznih naprava, a radovi su započeli 27. srpnja 2022. Sanirat će se obje strane vijadukta, a tijekom izvođenja radova bit će zatvorena jedna strana vijadukta, dok će se promet odvijati drugom, nakon čega će zamijeniti strane. Osim toga, u skladu s dinamikom radova bit će potrebno zatvoriti za promet jedan dio Riječke ulice. Sjeverna prijelazna naprava sanirat će se zasebno, ovisno o dinamici izvođenja radova na južnom dijelu objekta, a radi se o najdužoj prijelaznoj napravi u gradu Zagrebu (60 m). Planirani završetak radova je 27. travnja 2023.


Nadalje, radovi na izvanrednom održavanju Savskog mosta, kojima će Savski most u cijelosti biti obnovljen, započeli su 25. siječnja 2021. Nakon puštanja u promet Savskog mosta za pješake i bicikliste te preuzimanja kolno/pješačke površine preostali su radovi na sjevernom stupu u koritu rijeke. Radovi na gornjem ustroju završeni su te je most pušten u promet 29. ožujka 2022, dok se radovi nastavljaju na stupu S3 u koritu rijeke Save, što neće utjecati na promet preko mosta. Predviđen je završetak svih radova do sredine rujna 2022.


Osim toga, radovi na rekonstrukciji Petračićeve ulice s izgradnjom javnog kanala započeli su 4. travnja 2022., a obuhvaćaju rekonstrukciju Petračićeve ulice od Magazinske do Ulice Andrije Žaje, izgradnju javnog kanala, izgradnju nogostupa te postavljanje stupova javne rasvjete. Planirani završetak radova je sredinom kolovoza 2022.


Planiran je i početak izvođenja radova na uređenju rubnih elemenata s ciljem zaštite pješaka na raskrižju Donje Svetice i Ulica grada Vukovara, dok je njihovo očekivano trajanje 30 dana. Projekt obuhvaća uređenje površine prometnih građevinskih otoka radi povećanja sigurnosti pješaka na navedenom raskrižju na sve četiri pozicije između pješačkih prijelaza i centralne plohe raskrižja.


Tijekom kolovoza očekuje se i početak radova na rekonstrukciji odvojka Gračanske ceste s izgradnjom jednostranog nogostupa te zaokretnice na kraju ulice, a s ciljem poboljšavanja cestovnog i pješačkog prometa. Radovi su ugovoreni te je u tijeku izdavanje građevinske dozvole.


Također, pristupit će se izgradnji odvojka Selske ceste u Sesvetama kod kbr. 23, odnosno izgradnji prometnice s odvodnjom dužine cca 140 m zajedno s kompletnom komunalnom infrastrukturom (javni kanal, vodoopskrbni cjevovod, plinovod, javna rasvjeta, EKI) te rekonstrukciji dijela Selske ceste radi izmještanja postojećeg autobusnog ugibališta. Početak radova planira se po okončanju postupka javne nabave, odnosno tijekom kolovoza ili rujna 2022. godine.


Informacije o svim aktualnim radovima na prometnicama koje izvodi podružnica Zagrebačke ceste možete naći na poveznici https://www.zgh.hr/usluge-8/zona-za-korisnike-27/holding-centar/zbirni-pregledi/pregled-radova-na-cestama-i-pripadajucih-prometnih-izmjena/7037

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici