Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nastavljeni radovi na postrojenju asfaltne baze u D.Lomnici

29.01.2019.

16:54

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Inicijativa "Stop asfaltnoj bazi u Lomnici"

Foto: Inicijativa "Stop asfaltnoj bazi u Lomnici"

Foto: - / -

Stotinjak građana okupilo se jutros ispred nedovršene asfaltne baze u Donjoj Lomnici kako bi upozorili da je grad Velika Gorica dopustio nastavak radova unatoč tome što je u tijeku upravni postupak za izdanu građevinsku dozvolu.

Ovo postrojenje Strabaga je već gotovo u potpunosti izgrađeno. No, da bi krenuli u rad moraju izgraditi odvodnju duž sela na koju će se priključiti. Prije dva dana ispred pogona su osvanuli bageri i počeli prekapati cestu. Bio je to znak za uzbunu i okupljanje zabrinutih građana, kaže nam Antonija Radoš Šimac iz Inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Lomnici".

- Oni su počeli kopat po selu. Mi smo pratili kako mjere gdje će se kopati takozvani kanal, koji je sad postao kanal za otpadne vode iako je prvotno trebao biti kanal za oborinske vode. Oni ga žele odvesti u upojni bunar usred sela.

Radovi su privremeno bili stali zbog postupka revizije građevinske dozvole. Međutim, onda su u Strabagu zaprijetili tužbom kojom bi Grad Velika Gorica do pokretanja proizvodnje morao plaćati stotine tisuća kuna svaki mjesec. Poprilično riskanto za gorički proračun. Zato su radovi nastavljeni. Građani su ogorčeni i kažu da će se svim silama boriti da zaustave projekt.

Podršku su im došla dati dvojica saborskih zastupnika.

- Vrlo  je veliki problem potencijalne zagađenosti vode. Ovdje se nalazi vodocrpilište koje ne koristi samo Donja Lomnica nego čitavo Turopolje i dio Novog Zagreba- istaknuo je  Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

Mostov Marko Sladoljev upozorava da gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u Saboru nije rekao ni jednu riječ o ovom problemu.

- Na njegovu je sramotu da jedan Miro Bulj dolazi iz Sinja i govori o problemima ovog kraja. 

Gradonačelnik Barišić danas nije bio dostupan za komentar jer je na službenom putu. Kod Lomničana još uvijek tinja nada da će se postrojenje premjestiti na drugu lokaciju. Grad Velika Gorica nema u vlasništvu toliko veliko zemljište pa se pomoć traži i od ministra državne imovine, no pomaka za sada nema.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.