Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nastavni zavod za hitnu medicinu poziva na usklađivanje koeficijenata

04.02.2020.

14:31

Autor: Emina Dabo Hunjak

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Radnici sanitetskog prijevoza ne odustaju od štrajka koji je najavljen za sutra. Zahtijevaju izmjenu sporne Uredbe o koeficijentima u sanitetskom prijevozu kojom im je smanjen koeficijent, a time i plaće te od Ministarstva zdravstva traže da se on vrati na staro.

Nezadovoljni svojim primanjima zaposleni u sanitetskom prijevozu na zagrebačkom području sutra će u štrajk. Njihov sindikalni predstavnik Mišel Majetić danas obilazi one koji bi trebali utjecati na rješavanje njihovih problema. Kako doznajemo razgovaralo se s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a upravo traje sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

A u međuvremenu genezu problema otkrio je gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Tvrdi da su koeficijenti plaća do 2014. godine bili isti za vozače sanitetskog prijevoza i vozače hitne medicinske pomoći, a kada je smanjen koeficijent vozača medicinskog tehničara, smanjen je i koeficijent vozača sanitetskog prijevoza:

- U prosincu 2015-te godine provedena je izvanredna sjednica HZZO-a u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu gdje su napravili vanjski nadzor i kontrolu i uvidjeli su da se plaće vozačima sanitetskog prijevoza obračunavaju po koeficijentima od 0, 951, umjesto po koeficijentu 0, 776. Temeljem toga, dali su ugovorenu kaznu i opomenu. 2016-te Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba postupio je sukladno nalogu i povukao koeficijent - rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Pročelnik Jeleč naglasio je razliku u težini posla između hitne službe čiji su vozači izloženi većem stresu od vozača sanitetskog prijevoza koji odvoze kronične bolesnike do zdravstvenih ustanova te pozvao Ministarstvo zdravstva da uskladi njihove koeficjente.

Dok nadležno ministarstvo pokušava riješiti problem nesrazmjera u plaćama vozača u zdravstvu, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić korisnicima sanitetskog prijevoza obećao je kako će za vrijeme štrajka, ako ga bude, njihove potrebe za prijevozom biti osigurane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.