Hrvatski radio

Radio Sljeme

Natječaj za energetsku obnovu vrtića i škola

06.06.2015.

21:20

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

15. ovog mjeseca - bit će otvoren javni natječaj za energetsku obnovu dječjih vrtića i škola. Njavila je to ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš na tribini "Energetske zadruge" održanoj u našemu gradu, u organizaciji HNS-a.

"Riječ je o probnom projektu, a sredstva su namijenjena za projektiranje i izvođenje radova ovojnica zgrada, sustava grijanja i hlađenja..." dodala je ministrica Mrak Taritaš. Jedinice regionalne i lokalne samouprave pozvala je - da se jave na natječaj.

Dio sredstava će se povući iz strukturnih ondova EU, a dio iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Rekla je da u Ministarstvu graditeljstva energetsku učinkovitost javnih zgrada financiraju po ESCo modelu po kojemu sredstva osigurava bespovratno država, a dio sredstava se osigurava iz kredita, koji se plaća iz uštede na energiji. Problem je, kako je rekla, da su na terenu zatekli relativno malo znanja pa sad educiraju regionalnu i lokalnu samoupravu kako bi bili spremni povući financijska sredstva. Educirani moraju biti i građani - zaključila je ministrica.

To je tema koju će zagrebački HNS dalje razvijati te možda i "iskoristiti" za politički program i za "program kako HNS vidi budućnost grada Zagreba" - zaključila je Mrak -Taritaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.