Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nazovimo ulice po zaslužnim ženama grada Zagreba

12.04.2017.

14:53

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljena je inicijativa "Nazovimo ulice po zaslužnim ženama grada Zagreba!" Gradske organizacije Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti. Današnjom inicijativom predstavljeno je pet žena koje su obilježile kulturni i javni život 19.-og i 20.-og stoljeća Gornjega grada.

S obzirom da tek 1,8 posto ulica u našem gradu nosi ime neke žene, od kojeg su neke književni likovi, Stranka rada i solidarnosti predstavila je inicijativu za imenovanje ulica po pet znamenitih žena koje su obilježile javni i kulturni život Gornjeg grada 19. i 20. stoljeća.

Naša želja nije da samo imenujemo po nekoj poznatoj ženi neku ulicu, prečac ili stube, nego da dobiju nastavak svoje karijere i života upravo na lokacijama koje su u njihovim životima i biografijama bile značajne. Na ovoj lokaciji postoje ulice koje ne nose ničije ime i mi ćemo se potruditi da ove znamenite žene dobiju svoje mjesto, rekla je potpredsjednica stranke i predsjednica Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević.

Poznata i kao majčica Ilira, Josipa Vancaš okupljala je ilirske prvake u svojoj kući u Opatičkoj ulici i zaslužuje da se neka ulica ili put nazove njezinim imenom, rekla je predsjednica stranačkog Odbora za kulturu, Milana Vuković Runjić.

Svoju ulicu zaslužuje i prva hrvatska operna primadona, Sidonija Erdödy Rubido, koja je prvi put koncertno izvela poznatu budnicu "Još Hrvatska ni propala", naglasila je muzejska pedagoginja u Muzeju grada Zagreba, Vesna Leiner.

Članice inicijative mišljenja su da svoje ulice zaslužuju i slikarica i pjesnikinja Cata Dujšin-Ribar, fotografkinja Marija Braut, te slikarica Izabela Šimunović.

Cilj ove inicijative je kulturno obogaćenje Zagreba, a jednom godišnje, u Muzeju Grada u živim slikama, građani imaju prilike i upoznati mnoge od žena koje su obilježile povijest našeg grada. Ova inicijativa bi trebala biti upućena do ljeta prema Skupštinskom odboru za imenovanje ulica, naselja i trgova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.