Hrvatski radio

Radio Sljeme

NE centrima za smeće koji se bogate na štetu građana i okoliša!

22.03.2018.

12:42

Autor: Margareta Jozinović

NE centrima za smeće koji se bogate na štetu građana i okoliša!

NE centrima za smeće koji se bogate na štetu građana i okoliša!

Foto: - / -

Ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike udruge iz koalicije "Zero Waste Hrvatska" održale su prosvjedni performans kako bi poručili nadležnima da su centri za gospodarenjem otpadom naisplativi, ali i da istaknu potrebu uspostave decentraliziranog odvojenog prikupljanja otpada.

Da su Centri za gospodarenje otpadom neisplativ, skup i za okoliš neprihvatljiv način gospodarenja vidljivo je iz prva dva sagrađena centra - Marišćina kod Rijeke i Kaštijun u Istri, tvrdi voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak. Prva dva Centra koja su izgrađena pokazala su sve mane takvog sustava s obzirom da je tamo gdje su izgrađeni došlo do povećanja mjesečnih računa, do zagađenja tla, zraka i vode i do usporavanja sustava recikliranja.

U ovom trenutku i Piškornica, koja je regionalni centar za odlaganje otpada sjeverozapadne Hrvatske, ima zagađene podzmene vode te nema adekvatan sustav odplinjavanja zbog čega traže da se zatvori za daljnje odlaganje smeća, rekao je iz građanske inicijative "Koprivnica kakvu zaslužujemo", Siniša Bosanac. Postoji veliki rizik od požara ili eksplozije, a uz to su popunili kapacitet i trenutno nemaju niti važeću okolišnu dozvolu za novi kapacitet niti volumen jer je sav popunjen.

Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik upozorila je na veliku štetu koja će nastati izgradnjom budućih centara, pogotovo najnovijeg mega centra u Resniku. Pozivamo Ministarstvo da ne da suglasnost na Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom grada Zagreba, da se ukine odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, odnosno da se hitno pokrene izgradnja sustava u korist svih građana.

Za Plan gospodarenja otpadom, ne samo u Zagrebu već za cijelu Hrvatsku, postoji bolje rješenje. Iz Udruge EKO Zagreb, Josipa Juričev Sudac, istaknula je kako je Zagrebački ekološki sustav za komunalni otpad, poznatiji pod imenom ZEKO, alternativa Planu jer je univerzalan te sedam puta jeftinije nego predloženi Plan u gradu Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.