Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ne - mržnji, ne - nasilju" poručuju organizatori prosvjeda

13.02.2017.

19:36

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog napada suzavcem u noćnom klubu u kojem su se zabavljali pripadnici LGBT zajednice, večeras je oko 700 prosvjednika na Trgu žrtava fašizma, poslalo poruku kako je ljubav jača od mržnje! Prosvjed je organizirao Zagreb Pride.

Nećemo dozvoliti šačici ekstremista i radikala da nam otmu ono što je najsvetije u ovom našem društvu i ovoj našoj domovini, a to je poštivanje ljudskih prava, uključivost i solidarnost svih građana i građanki u Hrvatskoj i poštivanje bazičnog ljudskog dostojanstva. Ono što treba naglasiti što se dogodilo u nedjelju ujutro je to da je napad koji se dogodio bio napad na ljude, ističe jedan od organizatora Ivan Novosel. 

Sa subote na nedjelju u ranim jutarnjim satima u zagrebačkom noćnom klubu "Super Super" dogodio se napad suzavcem. 

Cijelom prostorijom proširio se dim i u sekundi sam osjetio kako više ne mogu disati, da me oči peku i da me peče cijela koža. U međuvremenu je nastala totalna panika i kaos, ispričao je jedan od sudionika tematskog tuluma LGBT zajednice, Marko Mišković. 

Organizator prosvjeda Zagreb Pride traži od policije brzu istragu i rješavanje slučaja nasilja, a državni vrh koji je osudio napad poziva da pređu s riječi na djela, da donesu strategiju za borbu protiv diskriminacije, akcijski plan za promociju ljudskih prava te ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Želimo pokazati da je svaki oblik nasilničkog ponašanja, a pogotovo nasilničko ponašanje motivirano mržnjom neprihvatljivo. Ova zemlja može i mora bolje od toga. Vrijeme je da se solidariziramo i da se borimo protiv svih oblika nasilja, rekla je jedna od redarica prosvjeda Martina Horvat.

Na novinarski upit je li večerašnji prosvjed prijavljen još prije nekoliko dana kako se špekulira u javnosti, Ivan Novosel je to odbacio i komentirao kako je to još jedna "teorija zavjere". Sve se to može vrlo lako provjeriti u policiji, zaključio je. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.