Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:44 / 08.06.2022.

Autor: Hina

"Ne postoji sumnja u trgovinu organima u KBC-u Zagreb"

Beroš o slučaju

Beroš o slučaju

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U slučaju presađivanja bubrega u KBC-u Zagreb ne postoji sumnja u trgovinu organima, već u moguće nepravilnosti u procesu doniranja, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš te poručio da transplantacijski program nije ugrožen.


Nema sumnje da su doktori prodavali organe, a u sam slučaj uključene su druge institucije koje imaju šire ovlasti od zdravstvene inspekcije, rekao je Beroš prilikom boravka u Bjelovaru vezano uz sumnje u trgovinu organima u slučaju dvije transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb iz 2019. godine. 


Zdravstvena inspekcija , kaže ministar, ispitala je ove slučajeve zbog činjenice da je odbijena transplantacija u jednoj zdarvstvenoj ustanovi (KB Merkur), a prihvaćena u drugoj (KBC Zagreb). -Našla je određene sumnje u nepravilnosti, no to je daleko od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje institucija pa će se vidjeti je li što bilo neadekvatno-, rekao je Beroš. 


Pojasnio je da se moguće nepravilnosti odnose na psihosocijalne procjene donora, ispunjavanje upitnika te dostavu dokumentacije i potvrda ovjerenih kod javnoga bilježnika. 


-Zdravstvena inspekcija otkrila je određene sumnje u disfunkcionalnosti samoga procesa doniranja-, rekao je ministar. Sumnje u nepravilnosti upućene su DORH-u na daljnje postupanje, te je upućen spis Hrvatskoj liječničkoj komori koja u okviru svog Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju očitivala.  


Beroš je poručio da je privremeno obustavljen proces presađivanja organa sa živih nesrodnih donora, no u svim ostalim slučajevima proces transplantacije ide dalje.Istaknuo je i da su rijetki slučajevi transplantacije organa sa živih nesrodnih donora, pa privremeno zaustavljanje tog programa ne ugrožava transplantacijski program. Beroš smatra i da u ovom slučaju nije bilo curenja informacija iz KBC-a Zagreb, već misli da se radi o brizi o za zdravstveni sustav zdravstvenih djelatnika iz drugih ustanova.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.