Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:09 / 22.08.2018.

Autor: Krešimir Vešnik

"Ne pripremamo Medvednicu za izgradnju"

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Prije dva dana održan je prosvjedni marš protiv sječe šume na Medvednici. Prosvjednici su se osvrnuli i na Zakon o šumama koji, tvrde, omogućava privatizaciju i prenamjenu građevinskog zemljišta ogoljenih padina i prostora. O svemu ovome govorio je i upravitelj Šumarije Zagreb, Ivica Dugački.

Na maršu su okupljeni isticali da je Medvednica devastirana, "ogoljena", Mi smo zaboravlili da je 2013. godine bio veliki vjetrolom; nismo mi ogolili šumu nego je vjetar ogolio šumu. Mi smo samo radili na sanaciji tih površina, de facto da zaokružimo cjeline tih površina. Nije problem nastao ove ili prošle godine nego je problem nastao 2013. Kraj 2013. godine, cijelu 2014., 2015., i dio 2016. smo mi još radili na sanacijama tih površina, odgovorio je Dugački.

Dugački je i istaknuo da su završili s radovima na zaokruživanju uništenih površina, Te površine su zaokružene. Novih površina, ako neće biti ekstrema, ne bi trebalo biti.  

Iako su prosvjednici, oslanjajući se na novi Zakon o šumana, optužili Grad da pogoduje privatnicima i prenamjenjuje ogoljene površine u građevinsko zemljište, Dugački je to opovrgnuo, Ne pripremamo teren za izgradnju Medvednice. Pripremljene su površine samo za pomlađivanje, za šumu. 

Ove godine se radi novi plan za gospodarenje za Medvednicu, napominje Dugački, koji će tijekom jesen biti u javnoj raspravi. Svatko će moći, kaže Dugački, uputiti prigovor na plan koji bi trebao vrijediti 10 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.