Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ne treba nam odjeća, treba nam krov nad glavom"

18.05.2020.

14:37

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Još od jučer traje prosvjed na Markovu trgu. Predstavnici Lijevog bloka, nezadovoljni zbog raspuštanja Sabora prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Na drugom kraju, građanima u studenskom domu "Cvjetno naselje" donirana je odjeća.

Transparentom "Zagreb vam ovo neće zaboraviti" te zvižducima 20-ak predstavnika stranaka Lijevog bloka Grada Zagreba - Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i Za grad dočekalo je saborske zastupnike. Od jučer su na Markovu trgu, revoltirani zbog raspuštanja Sabora prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

- Uzet ćemo si za zadatak da mobiliziramo ljude u gradu Zagrebu, da izađu na ove izbore k'o nikada prije, da glasaju po svojim preferencijama, ali kazne HDZ tako da više niti jednoj stranci, niti jednom premijeru ne pada na pamet stavljati interese svoje stranke ispred ljudi koji su pogođeni elementarnom nepogodom - rekao je predsjednik platforme "Zagreb je naš", Tomislav Tomašević.  

Iako je prvo rekao da neće podržati raspuštanje Sabora bez izglasavanja Zakona, gradonačelnik Milan Bandić je kasnije promijenio priču. Tražio je da se nacrt Zakona barem uputi u javnu raspravu. Prije nekoliko dana to se i dogodilo. No, Bandić sada ima i druge uvjete - Naš je uvjet da se na prvoj radnoj sjednici Sabora koji će se sazvati nakon izbora, donese zakon. 

I dok se u središtu Zagreba vode političke igrice, građani pogođeni potresom dobili su odjeću. Zahvalni na donaciji iz Japana, 500-tinjak njih iz studenskog doma "Cvjetno naselje" ipak žele u svoj dom - Donacija hlača, gaća i takvih stvari, nama to ne treba, nama treba krov nad glavom. Ništa drugo - rekao je jedan građanin. 

Građani bi se iz "Cvjetnog" uskoro trebali iseliti. Do kraja mjeseca oni koji zadovoljavaju uvjete preselit će se u gradske, a za ostale će Grad iznajmiti stanove. "Nitko neće ostati bez krova nad glavom", poručuje Bandić - Mi ćemo na 77 zahtjeva od 514 ljudi koji ispunjavaju kriterije za dodjelu gradskog stana, odgovoriti pozitivno. Zajedno s Vladom RH ćemo zbrinuti sve ljude koji su ovdje, navjerojatnije najmom stana u Zagrebu dok se ne omoguće uvjeti da se vrate u svoje kuće. 

Svojim kućama građani će se moći vratiti, dakako, tek kad budu obnovljene, sa ili bez Zakona.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.