Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:25 / 23.11.2018.

Autor: Margareta Jozinović

Neću podržati proračun! Bandićeva politika stvorila grad promašenih prilika

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Predložen gradski proračun za 2019. godinu HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak neće podržati. Potvrdio je to ponovno danas na konferenciji za medije, a kao glavni razlog za takvu odluku naveo je lošu politiku gradonačelnika Milana Bandića.

Prijedlog proračuna za iduću godinu je politički dokument kojim gradonačelnik ponovno pokazuje loše upravljanje novcima građana Zagreba zbog čega ga, ističe Stojak, neće podržati. Ponovno ističem da gradski proračun za 2019. godinu kao gradski zastupnik HNS-a i predsjednik GO HNS-a neću podržati! Nema smisla da 13.12. takva politika dobije svoju potvrdu u vidu prihvaćanja proračuna a puno bolje i poštenije bi bilo da se takva politika stavi na kušnju na novim izborima za Gradsku skupštinu.

Kao glavnu zamjerku predloženom proračunu naveo je osigurana sredstva za gradnju objekata društvene djelatnosti. Za 2019. predviđeno je 370 milijuna kuna, no Stojak je skeptičan u trošenju sredstava na spomenute gradnje jer se Grad nije pokazao ni u ovoj godini učinkovitim u gradnji vrtića i škola. Vidljivo je to u ovogodišnjem proračunu u kojem izvršenje od predviđenih sredstava nije bilo niti 30 posto. Zbilja ne vidim da netko očekuje da će biti bolje! Ako se takav program koji je ključan za Zagreb jer su to vrtići, škole, ambulante, dakle objekti koji direktno utječu na kvalitetu našega života u posljednjih 6 ili 7 godina ostvaruje sa svega 50 posto da će u 2019. biti bolje! Neće jer je to promašena i loša politika!

Stojak ne želi nagađati hoće li gradonačelnik imati većinu u Skupštini i koji će, možda, novi zastupnici biti dio nje. No, smatra da će se postojeća koalicija s Neovisnima za Hrvatsku održati. Po prijedlogu proračuna je već vidljivo da su koalicijski partneri gospodina Bandića, Neovisni za Hrvatsku, već i dobili određene ustupke s obzirom na to da znate njihovo zalaganje da se HNK-a treba puno manje financirati kao i nezavisna produkcija koja njih strašno boli, a to je u prijedlogu proračuna smanjeno za više od 12 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu. Možda su to već napravljeni ustupci prema koalicijskim partnerima!

Skupštinska većina za sada je neizvjesna. No, 13. prosinca vidjet ćemo konačan ishod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.