Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nedostatna Hitna pomoć u Zagrebačkoj županiji!?

13.08.2018.

16:37

Autor: Ivan Hlupić

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

U vrijeme kada su mladiću u Zaprešiću bezuspješno pokušavale pomoći dvije ekipe Hitne pomoći, od kojih je jedna stigla čak iz Jastrebarskog, u tom je gradu zbog nedostatka ekipe Hitne pomoći preminula još jedna osoba, otkrio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije, poručio je nakon ove neslavne epizode za županijsku Hitnu pomoć župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Dodao je da su 2016. godine u ministarstvu zdravstva pristali županiji odobriti dodatnih 15 timova iako su zahtjevali njih 20. Nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila, zaključio je Kožić.

Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor hitne medicine, medicinski tehničar i vozač, za područje ispostava u Dugom Selu, Ivanić Gradu, Vrbovcu, Zaprešiću, Samoboru, Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini zajedno s pripadajućim općinama. 10 timova T1 propisano je za Veliku Goricu.

Svi djelatnici stručno su osposobljeni, a Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu potrebnu opremu, navodi u svom priopćenju Davorin Gajnik i baš poput Kožića upozorava da za tako veliko područje 5 T1 timova Hitne pomoći nije dovoljno. Unatoč informacijama da u zaprešićkom vozilu Hitne pomoći nije bilo defibrilatora, Gajnik tvrdi da u Zaprešiću imaju 5 tih uređaja. 

Kako doznajemo, u Zaprešiću istragu provode nadležna inspekcija i policija, a iz Zagrebačke županije dodatne informacije neće iznositi prije njezina dovršetka.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.