Hrvatski radio

Radio Sljeme

08:16 / 11.03.2022.

Autor: AKK/Radio Sljeme

Potvrđeno - srušena besposadna letjelica stigla preko Mađarske!

Oštećenja vozila nakon pada objekta

Oštećenja vozila nakon pada objekta

Foto: Ivan Hlupić/Radio SLjeme / HRT

Sinoć oko 23 sata zapadni dio grada uznemirio je zvuk snažne detonacije nalik na eksploziju. Nevjerojatna je sreća da nitko nije ozlijeđen, a oštećeno je nekoliko parkiranih automobila. Pronađen je dubok krater i, u blizini, dva padobrana. Iz Vijeća za nacionalnu sigurnost potvrdili su kako je riječ o besposadnoj letjelici.

Reporter Radio Sljemena, Ivan Hlupić, rano jutros obišao je mjesto detonacije gdje je trajao policijski očevid, a na obližnjem drveću uočio je jedan od dva padobrana koja su pripadala palom objektu. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o bespilotnoj letjelici.

Sa sjenice Vijeća poručeno je kako su "sve nadležne službe uključene odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m."


U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja." - javljaju iz Vijeća za nacionalnu sigurnost.


 Očevici Ante Baković i Miško Ćavar, studenti koji žive u domu "Stjepan Radić", popularno zvanom "Sava", za HRT su rekli kako su vidjeli crveno svjetlo na nebu te da je nešto s neba palo. Zvučalo je kao detonacija. Ljudi su se prestrašili i počeli bježati. Nakon toga ugledali su rupu, oko koje su bili komadi željeza. Osjetili su miris koji je podsjećao na plin.


- Svi su istrčali, bila je panika na hodniku. Nitko nije znao što se događa. Sto teorija, ali vidjet ćemo sutra što je bilo - kaže Ćavar.


- Čuli smo zvuk kako ubrzava avion i osjetili smo prasak. Odmah smo dotrčali jer smo mislili da je avion pao. Jedan čovjek je prolazio biciklom u blizini u trenutku udarca, pao je na zemlju, počeo se gušiti od tog dima. Ali uletjeli smo, povukli ga, dali mu vode i sve je bilo u redu - kaže student Mateo Josipović koji također stanuje u domu "Stjepan Radić".

Padobran na obližnjem drvetu

Padobran na obližnjem drvetu

Foto: Ivan Hlupić/Radio SLjeme / HRT

Iz Ministarstva unutarnjih poslova oko tri sata ujutro stiglo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:


"Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana.


Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.


Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana.

Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija.


Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika.

Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene."

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici