Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Nekažnjavanje zločina je zločin!"

19.10.2019.

14:06

Autor: Krešimir Vešnik

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

"Nekažnjavanje zločina je zločin" poruka je s današnjeg prosvjeda "Pravda za djevojčice". Više tisuća građana okupilo se na prosvjedu na Trgu kralja Tomislava, kako bi dali svoju podršku svim žrtvama seksualnog nasilja.

"Nema opravdanja", "Svi za jednu, jedna za sve", "Izađi i bori se", samo su neki od  transparenata koji su se mogli vidjeti među prosvjednicima.

Podsjetimo, prosvjed je potaknut nedavnim slučajem silovanja maloljetnice u Zadru - Nakon što se zakotrljala cijela priča, shvatile smo da je ovo povijesni trenutak da progovorimo o jednoj temi koja je ključna i o kojoj se godinama pokušala podići svjest. Sada je trenutak kada možemo napraviti promjenu - rekla je Jelena Tešija iz Platforme za reproduktivna prava, jednog od organizatora prosvjeda.

Osim premještanja suđenja iz Zadra te da država osigura dovoljno financijski sredstava za savjetovanja i sve žene koje su žrtve nasilja, organizatori zahtjevaju i - Stavljanje u proceduru hitnih izmjena kaznenog zakona tako da se konačno ukine spolni odnos bez pristanka koji će onda postati silovanje. Sljedeći zahtjev je onaj dugoročniji, kako bi se ove stvari spriječile, a to je jedan sveobuhvatan, sekularan, na znanstvenim činjenicama utemeljen seksualni odgoj u školama - objasnila je Tešija.

Na mirnom prosvjedu u središtu našeg grada okupilo se oko 7 tisuća ljudi, svi kako bi poručili: "Nekažnjavanje zločina je zločin!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.