Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo u Noćnom maršu

08.03.2018.

21:04

Autor: Krešimir Vešnik

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Pod sloganom "Ljutnja, otpor, promjena", održan je treći Noćni marš - 8 mart. Organizator marša je feministički kolektiv Faktiv iz kojeg ističu da su ljute zbog stanja prava i života žena u Hrvatskoj, da pružaju otpor i zahtijevaju promjenu.

Transparentima poput "Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava" i "Stop nasilju nad ženama", povodom Međunarodnog dana žena, održan je marš od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca.

Ove godine marš ima tri ključne riječi: ljutnja, promjena i otpor. Ljutnja je naša motivacija, borimo se za promjene i pružamo otpor, rekla je Paula Zore iz feminističkog kolektiva Faktiv pa nastavila, Problemi kojima se bavimo ove godine su ratifikacija Istanbulske konvencije, druga točka su reproduktivna prava žena, a treće, upozoravamo na kršenje socijalnih i ekonomskih prava žena.

Na maršu je zatražena je i ostavka ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić jer, rečeno je, ženama šalje poruku da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida, a takve osobe ne mogu odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljsku i socijalnu politiku.

Marš je prošao bez incidenata, a u njemu je sudjelovalo više tisuća ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.