Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nekonstrukcijsku obnovu danas preuzima Fond!

25.10.2021.

08:47

Autor: Boris Bogić

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Novi zakon predviđa da Fond za obnovu provodi i organizirani popravak nekonstrukcijskih elemenata zgrada oštećenih u potresu od 22. ožujka 2020. te 28. i 29. prosinca 2020. koji se izvodi na višestambenim zgradama, stambeno-poslovnim zgradama, poslovnim zgrade te na obiteljskim kućama

Do sada je u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obrađeno samo 3,73 posto zahtjeva i očito je da imamo zastoj - upozorio je ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić.

No, naglasio je da novim izmjenama Zakona o obnovi, koje su raspravljene u Saboru, Fond preuzima organizaciju nekonstrukcijske obnove. Naime, do sada su građani sami trebali sve organizirati te platiti, a onda tražiti povrat sredstava od fonda.

- Zato u ponedjeljak raspisujemo Javni poziv za iskaz interesa osoba pogođenih potresom za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije označenih zelenom oznakom U1 (uporabljivo bez ograničenja) i U2 (uporabljivo s preporukom)“, najavio je Vanđelić.

Predaja zahtjeva građana krenula bi u studenom, jednako kao i nabava usluga, a početak radova planiran je za siječanj ili veljaču.

Krajem rujna Fond je dobio prvu odluku o izgradnji zamjenske obiteljske kuće u našem gradu na adresi Koritača 21. a pojedinosti oko njezine izgradnje opisala je Direktorica Službe za tehničko-financijsku kontrolu usluga projektiranja i revizije Željka Mutnjaković-Prebeg. 

- Predviđeni rok za dovršetak projekta zamjenske kuće bio bi 16. prosinca, a pokretanje nabave izvođača radova za izgradnju zamjenske obiteljske kuće predviđa se krajem ove godine te ugovaranje krajem siječnja ili tijekom veljače 2022. godine.

Građenje zamjenske obiteljske kuće trebalo bi trajati osam mjeseci, a završetak gradnje i predaja nove zamjenske kuće vlasniku predviđa se krajem listopada 2022. godine“, objasnila je Željka Mutnjaković-Prebeg te zaključila kako se procjenjuje da bi provedba izgradnje zamjenske obiteljske kuće od predaje zahtjeva vlasnika Ministarstvu do završetka građenja trebala biti dovršena unutar 12 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.