Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nema mjesta panici - poručuju mjerodavne gradske službe

13.03.2020.

14:40

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Nema mjesta panici zbog koronavirusa - poručuju mjerodavne gradske službe. Stvaranje dodatnih zaliha nije potrebno, dezinficijensa i maski ima dovoljno za predstojeće dane, a javni prijevoz se redovito dezinficira.

"Trenutačno naših 12 epidemiologa nadzire 1700 ljudi koji su potencijalni izvori zaraze" - naglasio je ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. Telefoni zavoda zakrčeni su pozivima građana te Šostar moli za strpljenje i najavljuje uvođenje novih linija. Također, sprema se još jedna novost:

"Od ponedjeljka i Nastavni zavod kreće testirati ljude na koronavirus. Nabavili smo 1700 validiranih testova i sada nam preostaje još samo učiniti završne mjere, odnosno postavljanje dva kontenijera ispred Zavoda gdje će se vršiti uzimanje uzoraka."

I u javnom prijevozu provede se mjere prevencije, potvrdila je resorna pročelnica Mirka Jozić:

"Sva vozila javnog gradskog prijevoza, svi autobusi i tramvaji dezinficiraju se tri puta dnevno. Također, vrše se i dodatne dezinfekcije na okretištima dva puta tijekom dana."

Trenutno je naručeno gotovo 100 tisuća dodatnih zaštitnih maskica, a sve je veća vala i na različite oblike dezinficijensa. Spremni smo i na to - ističu Darko Takač iz Gradskih ljekarni te Goran Folnegović iz URIH-a:

"U sljedećih deset dana producirat ćemo negdje oko 50 tisuća doza različitih oblika dezinficijensa. To bi trebalo zadovoljiti potrebe, ali još jednom pozivamo na odgovorno ponašanje i racionalno korištenje tih sredstava."

"Trenutno proizvodimo od 5 do 7 tisuća komada maskica. Sljedeći tjedan smatramo da ćemo proizvoditi preko 10 tisuća komada."

Nema potrebe za navale na shopping centre i stvaranje dodatnih zaliha, poručuje Šef ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić:

"Iskoristio bih ovu priliku da pozovem ljude da ne kupuju nepotrebno, da ne stvaraju zalihe jer nema potrebe za tim. Dućani će biti opskrbljeni."

I gradonačelnik Milan Bandić ima poruku za institucije:

"Institucije pozivam da kontroliraju cijene. Kao što u ratu imate pse rata i ratne profitere, tako se i u ovoj situaciji mogu pojaviti."

Za kraj, poručeno je kako je u ovakvim situacijama potreban razum i odgovorno ponašanje te pridržavanje svih uputa od nadležnih zdravstvenih službi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.