Hrvatski radio

Radio Sljeme

'Nema privilegiranih'

25.12.2013.

13:35

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poručio je to nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći božićnu misu u zagrebačkoj katedrali. Koncelebrirao je apostolski nuncij u RH Alessandro D'Errico, a sve je pratio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Kardinal Bozanić je čestitao Božić vjernicima i istaknuo kako Crkva danas naviješta cijelom svijetu veliku radost da je Bog postao čovjekom.

„Ta radosna vijest dolazi iz davnine, započinje u Betlehemskoj noći, proteže se tijekom povijesti, nadahnjuje i oplemenjuju društva i kulture. Ponekad se činilo da će usred protivnih vjetrova taj navještaj utihnuti, ali nasuprot tome on je upravo nakon  progona, gotovo redovito, postajao svježiji i prodorniji" - poručio je Bozanić u homiliji.

"...Svatko tko vjeruje i prihvaća Božić u njegovu punom značenju, dolazi do spoznaje i životnog uvjerenja kojim ispovijeda da postoji Bog koji je sa mnom, Bog koji me poznaje, koji me ne napušta; Bog koji mi dolazi ususret s ljubavlju i privrženošću; Bog koji ima ljudsko srce i ljudski lik da bih i ja njega mogao ljubiti kao što on mene ljubi..." kazao je kardinal Boznić.

Naglasio je kako s radi o velikoj radosti za sav narod, jer u Evanđelju, nema privilegiranih po bogatstvu, nacionalnosti, klasi, gospodstvu, ugledu. "...Ta neopisiva radost neka uđe u sve naše domove, neka božanskom rukom pomiluje glave naše djece, neka bude slatka utjeha trpljenju naših bolesnika, blaga utjeha progonjenima, utješna prisutnost svima koji se osjećaju samima..."

Kardinal Bozanić na početku mise, dodajmo, koju je predvodio u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Alessandrom D'Erricom i dvadesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, posebno pozdravio predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, djecu i mladež, očeve i majke, te braću i sestre u vjeri.

U prilogu poslušajte - što je iz mise izdvojila novinarka Tanja Baran.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.