Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Nema straha za šumu na Medvednici" tvrde iz šumarije Zagreb

29.09.2022.

13:36

Autor: Radio Sljeme

Medvednica

Medvednica

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Usprkos razornim olujama koje su zadnjih desetak godina opustošile Medvednicu, redovnim održavanjem i sadnjom mladica, stanje šumskog pokrova na zagrebačkoj gori je dobro, zaključak je prezentacije koja je održana u Pilani Bliznec, a koju je organizirala zagrebačka podružnica Hrvatskih šuma.

Od 2014.-te za sadnju i održavanje šuma uložena su velika sredstva te je posađeno više od 100 tisuća sadnica Hrasta kitnjaka, bukve i vočkarica, rekao je voditelj uprave hrvatskih šuma, podružnice Zagreb, Damir Miškulin.


A Šumarija Zagreb samo je za ovu godinu osigurala milijun i osamsto tisuća kuna za biološku obnovu šuma te planiraju do kraja godine zasaditi dodatnih 27 tisuća stabala, naglasio je upravitelj šumarije Zagreb, Dalibor Babić te je opovrgnuo navode o devastaciji šume na Medvednici.


- Što se tiče devastacije Medvednice, odbijamo te tvrdnje i možemo po stoti puta ponovit, Medvednica se obnovila, mladi naraštaj je prisutan, njega treba redovito njegovati i stručno obilaziti i građani mogu biti sigurni da će nove generacije imati ljepšu Medvednicu, ustvrdio je Babić.  


Osim sve češćih i razornijih oluja, opasnost za šume Medvednice predstavljaju obline kiša te suša. Zbog toga će se u slijedećim godinama trebati uložiti dodatna sredstva i trud kako bi Medvednica- pluća Zagreba ostala zdrava i na raspolaganju svim građanima i ljubiteljima prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.