Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Nema uvjeta da u srpnju krene novi način prikupljanja komunalnog otpada"

24.05.2022.

14:42

Autor: Mario Mihaljević

Upozoravaju u SDP-u

Upozoravaju u SDP-u

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek iz redova SDP-a kritizirao je u utorak gradsku vlast zbog nepripremljenosti infrastrukture tvrdeći da trenutno nema uvjeta za uvođenje novog sustava prikupljanja komunalnog otpada najavljeno za 1. srpnja.


-Ako vrećice nisu dostupne, ako nema dozvola za bokseve, ako nema sporazuma Čistoće i stanara, nema uvjeta za primjenu nove odluke-, istaknuo je Petek na konferenciji za medije Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini. 


Najavio je kako će SDP na sjednici u četvrtak od Gradske uprave zatražiti izvješće o aktivnostima i pripremi za uvođenje nove odluke o gospodarenju komunalnim otpadom. Poručio je kako informacije ne ohrabruju te da novi sustav neće biti spreman 1. srpnja, kako je to bilo planirano. 


Petek je poručio da trenutno, pet tjedana prije tog roka, ima mnogo problema u pripremi za uvođenje novog sustava. Poručio je da "vrećice nisu niti tiskane, a kamoli u distribuciji", te da tipizirani boksevi tek trebaju biti postavljeni.


-Morat će se dogoditi odgoda, a ta odgoda je oko 30 milijuna kuna mjesečno manje za Holding-, istaknuo je Petek te podsjetio da je novi sustav uvršten u plan poslovanja Holdinga, a da će odgoda smanjiti mogućnost da Holding posluje kako je planirao. -Želimo vidjeti napredak u sustavu odvajanja i prikupljanja i odvoza otpada. -Trenutno ga ne vidimo, on ne funkcionira dobro-, rekao je Petek te ustvrdio kako su građani ponovno frustrirani jer se otpad niti po sadašnjem sustavu ne odvozi redovito. -To je izuzetno frustrirajuće da, nakon godinu dana, nisu uspjeli detektirati probleme u sustavu i riješiti ih-, istaknuo je. 


Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac poručio je kako ta stranka, kao koalicijski partner vlasti, želi vidjeti rješenja. -Kao partneri i kao građani, pozdravljamo i pomažemo svaku reformu, ali ne želimo da ta reforma bude prevaljena na leđa građana-, poručio je Gotovac i vladajućima ponudio pomoć u pronalaženju najboljih rješenja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.