Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nema više honoriranja nerada, rekao gradonačelnik Bandić

27.04.2016.

21:15

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treba prestati dijeliti nezarađeno i honorirati nerad, poručio je gradonačelnik Milan Bandić, komentirajući to što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike te gradske tvrtke.

"Politika u Holdingu je politika Grada. Ona se može svesti samo u jednoj rečenici - treba podvući crtu i prestati dijeliti nezarađeno i treba prestati honorirati nerad. To je suština cijelog kolektivnog ugovora koji će biti iznjedren u pregovorima i to ćemo napraviti prvi u Hrvatskoj. Prvi smo bili uvijek, prvi ćemo biti i sada, i u Holdingu i u Gradu, jer nemaju dvije politike, ima samo jedna", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi pod nazivom "Akti gradonačelnika", u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban potvrdila je informaciju da je Uprava otkazala Temeljni kolektivni ugovor, istaknuvši kako je stav Uprave da uvijek treba nagraditi radnike, a neradnike kazniti. Uprava je stava, dodala je, kako treba omogućiti da sustav funkcionira s jednakim, eventualno malo većim brojem radnika Holdinga, nužnim ocijenivši optimalizaciju poslovanja kako bi se ostvarila mobilnost unutar sustava.

"Mi smo društvo koje trenutno zbog ovakvog neraskidivog temeljnog akta nema mogućnost jednako nagrađivati radnike koji rade u različitim našim podružnicama, jednako vrednovati njihov rad", poručila je Stojić Deban.

"Međutim, to ne znači da će, kako sam danas pročitala u nekim dnevnim novinama, doći do štrajka, budući da mi komunikaciju sa sindikatima vodimo svaki dan, odnosno redovito i nije točno da će radnici Zagrebačkog holdinga ostati bez prava", dodala je Stojić Deban.

Napomenula je kako će Temeljni kolektivni ugovor od strane Holdinga biti u primijeni sve dok ne dođe do stvarnog raskida, što se očekuje u roku od šest mjeseci. Do tada, ustvrdila je, namjera je napraviti novi kolektivni ugovor koji će vrijediti za sve zaposlenike Holdinga, a koji će biti sukladan sa svim pozitivnim propisima koji su trenutno na snazi u državi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.