Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nema više roka za zatvaranje Jakuševca

05.10.2017.

13:05

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjednicu Gradske skupštine prošlog tjedna obilježile su dvije odluke bitne za gospodarenje otpadom u našem gradu. Naime, iz Prostornog plana maknuta je spalionica, ali je i odbijen amandman da se iz Prostornog plana ne uklanja rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec.

Radi se o amandmanima opozicijskih zastupnika koje je inicirao Klub zastupnika lijevog bloka. Spalionica se u Prostornom planu nalazila još od 2003., a na skupštinskoj sjednici jednoglasno je usvojen amandman o njezinu brisanju. Taj amandman, kao i onaj da se iz plana ne uklanja rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec - iniciran je od strane opozicijskih zastupnika. Ovaj drugi, pak, nisu prihvatili ostali zastupnici.

Po prvi puta u zadnjih desetak godina nema više roka za zatvaranje odlagališta Jakuševec u Prostornom planu. Frustrira to što uspijevamo sve štetne projekte zaustaviti, ali ne uspijevamo se maknuti od statusa quo - da je Zagreb zadnji glavni grad u EU po odvojenom prikupljanju otpada. Grad uporno odbija uvesti sustav naplate odvoza otpada po količini koju građani proizvedu, jer što bi više sortirali i reciklirali, trebali bi svakako i manje plaćati - jer se radi o vrijednim sirovinama koje grad može prodati na burzi otpada i tako zaraditi za škole, vrtiće, umirovljeničke domove i slično, istaknuo je gradski zastupnik iz platforme Zagreb je naš, Tomislav Tomašević u emisiji Gradska posla.

Naime, od 15 strateških projekata, niti jedan se ne bavi zbrinjavanjem otpada u gradu, a rokovi koje nam je postavila Europska unija sve su bliži. Kao i penali za njihovo neispunjavanje. A u svjetlu izmjena zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, sve više jačaju lokalni načelnici i gradonačelnici u odnosu na skupštine i vijeća.

Tomašević ističe kako proračun predlaže gradonačelnik, a Skupština, ukoliko ne usvoji taj proračun, istovremeno se raspuštaju i skupština i gradonačelnik - tako je sada regulirano. Više to neće biti tako, zapravo će samo Skupština ići na nove izbore, bez ikakvih političkih posljedica za gradonačelnika. Time se zapravo stavlja omča oko vrata skupštine da prihvati bilo koji proračun koji gradonačelnik predlaže, a gradonačelnici time postaju praktički nesmjenjivi.

Takvim izmjenama predstavnička tijela u budućnosti neće imati gotovo nikakvu kontrolu nad trošenjem gradskog novca, zaključio je Tomašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.